Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac smatra da opozicija "Biram borbu" nakon obaranja lista u više beogradskih opština treba da razmotri odluku o izlasku na izbore.

„Moj predlog: ako se ne povuku rešenja o obaranju naših lista u Beogradu, da se povučemo iz izbornog procesa i nastavimo borbu van institucija“, napisao je Lutovac na mreži X.

Podsetimo, nekoliko izbornih lista opozicije oboreno je u više beogradskih opština i u Jagodini.

Lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, ali je nakon toga podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Prigovor je podnet zbog toga što su na toj listi kandidati građani koji nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd, jer je njihovo prebivalište promenjeno nakon 3. jula.

U ovom trenutku izvesno je da će iz istog razloga biti odbijene još dve liste “Biramo Stari Grad” i “Biramo Vračar”.

U Starom gradu na listi se našlo šest kandidata koji nemaju na to pravo jer su menjali prebivalište posle 3. jula, dok je u opštini Vračar takvih devet.

U opštini Voždovac su drugačiji problemi s opozicionim listama.

Tu su obore najjače opozicione liste “Biramo Voždovac” i “Kreni-promeni”.

“Biramo Voždovac” je odbijena jer nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova, dok je lista “Kreni-promeni” u ovoj opštini odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi ime liste.

Tokom jučerašnjeg dana odbijena je i opoziciona lista u Jagodini „Jagodina zaslužuje bolje“. Izborna komisija u Jagodini odbila je listu zbog toga što je neuredna, odnosno nije podneta na obrascu koji je propisala Gradska izborna komisija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare