Godinama predsednik države i bivši lider SNS Aleksandar Vučić uvlači na svoj "brod" razne aktiviste, pojedince, pokrete ili stranke, čime naprednjaci šire svoju bazu i uništavaju opozicioni potencijal. U tom usisavanju gotovo da je "progutao" kompletnu desnicu, koja je pre toga Vučića nazivala izdajnikom i kritikovala njegovu nacionalnu politiku. Lista onih koji su "progledali" je nepregledna: od Milana Stamatovića, Aleksandra Šapića, pa do Milice Đurđević Stamenkovski i potencijalno Vuka Jeremića koji u poslednje vreme ima mišljenja koja su na liniji s predsednikom. Njegove grehe su zaboravili, a svoju politiku utopili u Vučićevu nacionalnu politiku koja je za njih pre samo nekoliko godina bila izdajnička.

Postalo je ustaljeno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pruža ruku i prima pod „skute“ SNS svakog ko bi mogao da mu bude izazov na putu da izgubi vlast. Na tom putu bilo je i onih koji ga kritikovala sa pozicije desnice, kritikujući Vučića da je izdajnik i čovek koji se ne bori za nacionalne interese srpskog naroda.

U međuvremenu su promenili mišljenje, podržali predsednika i zaboravili na sve njegove mane.

Jedan od takvih je Milan Stamatović, lider stranke Zdrava Srbija koji sadašnji koalicioni partner naprednjaka, ali nije oduvek bilo tako. Samo pre šest godina poručio je da Vučića “niti uvaža, niti poštuje, niti je njegov predsednik.

Milan Stamatović, SNS skup u Užicu Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Govorio je da su mu više puta nudili da pređe u SNS, da su rekli da izabere šta želi, ali on je tada izjavio da na to nije pristao.

“Vučićeve državne raspikuće, narodu iza leđa, žure sa otvaranjem novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, iako neka od njih direktno utiču na slabljenje ekonomske, političke i međunarodne pozicije Srbije i protivna su našim državnim i nacionalnim interesima, izjavio je Stamatović.

U međuvremenu se provozao gondolom sa Vučićem na Zlatiboru i zaboravio kakva je “raspikuća”, pa postao deo koalicije za koju je godinama tvrdio da vode zemlju suprotno nacionalnim interesima.

stamatović
Foto: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“

Nije u tom preobratu Stamatović bio izolovan slučaj. Vučićeve grehe i lošu nacionalnu politiku oprostio je i bivši lider SPAS-a Aleksandar Šapić. Nakon izlaska iz Demokratske stranke (DS) osnovao je pokret i dugo godina vodio opštinu Novi Beogradu, a u međuvremenu izgradio ideološki okvir koji je bio protiv zapadnih, odnosno liberalnih vrednosti.

Šapić je javno poručivao da sa Vučićem i SNS nema saradnje, ali to je bilo pre šest godina. U međuvremenu i on je zaboravio nesporazume i neslaganja, pa je SPAS utopio u SNS.

Prihvatio je kandidaturu za gradonačelnika i Vučićeve vrednosti, a svoje stavio u drugi plan ili ih prilagodio SNS, iako je rekao da bi bio ljudska gnjida da pređe preko uvreda.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Kad vi imate da SNS mene zvanično naziva, poslednjih par meseci, lopovom, siledžijom, prevarantom… I to ponavljaju iz nedelju u nedelju, onda je to suprotno svemu za šta se ja zalažem. Zamislite kad bih ja prihvatio da se tako neko prema meni ophodi i da ja sutra, zarad moje neke funkcije, budem spreman da sa njima sarađujem. Kakvu bih poruku ljudima poslao”, zapitao se Šapić, ali je brzo promenio mišljenje.

„Lažna desnica bez ideologije i vrednosti“

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da je ovo bila lažna desnica, suštinski bez ideologije zbog čega prema njegovom sudu i nije neočekivano utapanje ovih stranaka u redove SNS.

“Srbija je zemlja bez dubinske i tradicionalne podele na desnicu, levicu i centar. Imamo značajan haos gde desničare na nacionalnom planu, ali su na ekonomskom skoro pa socijalisti. U tom haosu je svašta moguće, pa i da BIA i razne strukture iz sive i crne zone mešetare po političkom prostoru i usmeravaraju rad. Imali smo velikim delom lažnu desnicu koja zapravo je ili instrumentalizovana od strane službi ili se kune u državu, a ne zna ništa”, objašnjava Anđelković.

Dragomir Andjelković Foto:FoNet/Milica Vučković

On naglašava da desničari koji staju uz Vučića nikada i nisu bili prava opcija, već da su bili instalirani ili politički mešetari.

Zavetnici odjednom veruju da Vučić nije izdajnik i Vuk Jeremić na raskrsnici

Preletanja na stranu Vučića bilo je i nakon decembarskih izbora, a najbolji primer su zavetnici i odluka MIlica Đurđević Stamenkovski da podrži SNS.

U toku predizborne kampanje kritikovala je naprednjake za izdaju, da su prihvatili neustavni francusko-nemački predlog koji je izdaja Kosova i da Vučić izdajnik.

Prikupljanje potpisa SNS sa koalicionim partnerima, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Milica Đurđević Stamenkovski Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs

Dve nedelje kasnije čuli smo međusobne pohvale Đurđević Stamenkovski i Aleksandra Vučića, a njihove lepe reči “krunisane” su ulaskom zavetnika u koaliciju sa SNS i širom Srbije i konačno odlukom da Đurđević Stamenkovski bude nova ministarka u Vladi Srbije.

U međuvremenu, predsednik države Aleksandar Vučić saopštio je da mu Vuk Jeremić, bivši lider Narodne stranke pomaže oko Rezolucije u Srebrenici i da je lično odneo pismo u UN kako bi poboljšao poziciju Srbije.

Nema naznaka da će Jeremić i zvanično promeniti tabor, ali je činjenica da je prestao da kritikuje vlast koja je prihvatila francusko-nemački predlog.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dragomir Anđelković ocenjuje da su ovo partije koje od početka kontroliše režim i dodaje da one nemaju nikakvu ideologiju.

“Ima pojedinaca koji su doživeli brodolom, pa se sada spašavaju. Zavetnici su po mom mišljenju stranka iza koje od početka stoje službe, da je to parapolitička struktura kontrolisana od strane režima i koji im drži uzda. Stamatović je ostatak nekadašnjeg DSS, on je lider koji želi da drži svoj feud i prilazi kome treba i ko mu odgovara”, pojašnjava Anđelković.

Komentarišući poslednje poteze bivšeg lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, on kaže da je imao iskreno opoziciono stanovište, ali da je imao brodolom i nada se da neće prići na stranu vlasti.

“Šapić vam je isto ostatak DS. Isto je napravio svoj feud, tražio je idelogiju i izgleda procenio da je marketinši najupotrebljivije, a posle određenog vremena prišao Vučića. Da je imao iskrenu ideologiju kako je mogao da priđe Vučiću koji gazi sve nacionalno. Šapić nema dublja uverenja, to je jasno”, zaključuje Anđelković.

BONUS VIDEO: Šapić ponovo odbija da odgovara na pitanja N1: Tužite me, nisam ja lud da svesno kršim zakon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare