Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će Srbija zbog energetske krize u svetu nastojati da kupi sve što bude mogla kada je reč o dodatnim izvorima energije, da će kupovati veće količine gasa i širiti gasno skladište, kao da očekuje dobre rezulate u dodatnom razgovoru sa ruskim partnerima.

„Najviše sastanaka imamo u Nišu oko energetike.Stigao je i ministar finansija i razmišljamo o novim finansiranjima i sve što budemo mogli bilo gde – kupićemo, od izvora energije koji mogu da nam donesu bilo kakvu instalisanu snagu između 20 i 30 do 500 megavata. Spremeni smo sve da kupimo i da širimo gasno skladište i da kupujemo veće kolicicne gasa“, rekao je Vučić za Pink.

Kako je naveo očekuje dobre rezultate od dodatnog razgovora sa ruskim partnerima, a ne samo za osnovnu cenu za količine koje su već potvrđene i naglasio da su to suštinska pitanja za Srbiju u narednom periodu.

Takođe, istakao je da sada država rešava i pitanje Robnih rezervi i da predstoje razgovori zbog potrebe da se pojačaju rezerve hrane za vojsku, kao i rezerve nafte.

„Dodatno treba da povećamo rezerve hrane, kao i pšenice i kukuruza. Imamo dobre prinose i te rezerve moraju da budu veće“, naveo je Vučić.

Na pitanje otkud tolika panika oko cene gasa, Vučić je rekao da imamo ugovornu količinu od dve milijarde kubika gasa godišnje, a da nam od 1. januara do kraja maja po ugovoru pripada 920 miliona kubika po ceni od 270 dolara.

Ipak, kako je rekao, potrošićemo 1,2 ili 1,3 miljarde, tako da ćemo morati da nabavimo još gasa kako bi nadomestili tu razliku.

Sada trošimo dnevno šest milina kubika dnevno, a kada bude temperatura ispod nule Srbija će trošiti i do 14 miliona kubika gasa,rekao je on.

Dodao je da u skladištu Banatski dvor imamo 60 miliona kubika gasa i da je najveći problem to što gasa nema dovoljno na tržištu, kao i to što se na berzi kupuje po ceni od 1.250 dolara, a sa transportom ta cena izađe više od 1.300 dolara.

„Zamislite da na dnevnom nivou treba dokupljujemo četiri ili pet miliona kubika gasa, koliko je to veliki trošak za državu“, skrenuo je pažnju Vučić.

Dodao je da je BiH, koja nema toliko problema sa strujom, morala od Srbije da kupi manju količinu struje po visokoj ceni.

„Politički se zatvara svet i mi treba da se snađemo i zato tražimo rešenje“, naglasio je Vučić.

Kazao je i da dodatni blok u Kostolcu sa 350 megavata kasni i da će biti gotov u prvom kvartalu 2023. godine, kada će Srbija imati ozbiljnu prednost.

Bonus video: Aleksandar Vučić, KZN, povlačenje Zakona o eksproprijaciji, prvobitni planovi Rio Tinta, nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi, nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare