Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ, JOEL SAGET / AFP / Profimedia, EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras na konferenciji za medije da je uputio pisma zemljama EU koje nisu priznale Kosovo, čime su potvrđena ranija pisanja Nova.rs da će Kosovo aplicirati za ulazak u EU, a da će naš odgovor biti upravo onakav kao što je Vučić naveo.

„Ja sam danas uputio pismo predsednicima pet zemalja koje nisu priznale KiM u Evropskoj uniji – Micotakisu, Anastijadisu, Čaputovoj, Johanisu i Sančezu, liderima Grčke, Kipra, Slovačke, Rumunije i Španije. Svako pismo je lično, različito. Svima se zahvaljujem što pružaju Srbima podršku po pitanju teritorijalnog integriteta. To su naši prijatelji i verujem da će pismo nešto značiti“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Predsednik je naveo „da je jasno da Kosovo ne poštuje ni briselski ni vašingtonski sporazum, zbog čega će Ministarstvo spoljnih poslova pokazati sve ono što smo radili do sada i note onih zemalja koje su povukle priznanje Kosova“.

Na konferenciji Vučić je saopštio da će Kosovo 15. decembra poslati zahtev za članstvo u EU, što će našoj zemlji prema rečima predsednika biti „veoma neprijatno“.

Podsetimo, Nova.rs već je objavila da će Kosovo poslati zahtev za ulazak u EU, na šta je Srbija pripremila odgovor koji uključuje i slanje pisama u kojima očekuje podršku pet zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Vučić je to večeras i zvanično potvrdio prilikom obraćanja javnosti.

Pored toga, predsednik je najavio da će Srbija uputiti zahtev KFOR-u da dopusti povratak pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

„Mi smo danas usaglasili tekst zahteva koji ćemo u skaldu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i polciije Srbije na terotoriju Kosova“, kazao je on i najavio još jednu „besanu noć“ za građane sa severa Kosova koji su postavili barikade oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak.

***

Bonus video: Ko najbolje govori ono što Vučić misli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare