Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom situacije na Kosovu i Metohiji. On je pokazao papire, dokumenta i fotografije, i obavestio javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na Kosovu. On je rekao da je usaglašen tekst kojim će u skladu sa Rezolucijom 12 44 Srbija uputiti zahtev Kforu da obezbedi raspoređivanje srpske vojske i policije na KiM i dodao da nema iluzija da će taj zahtev biti prihvaćen.

On je rekao da će da pokuša da sumira sve što se dogodilo na Kosovu i Metohiji, ali i o „drugim stvarima koji znače život i koji su od presudog značaja za Srbiju“.

„Danas je uhapšen Dejan Pantić, otac troje dece. On je do skoro bio policajac kosovske policije. Optužili su ga takozvani ministar unutrašnjih poslova i neki drugi za terorizam. Njima je terorizam bio ono kad su pokušali okupaciju policije i specijalne policije i Dejan Pantić je počinio strašno krivično delo, strašan terorizam, samo oni to nisu znali. On živi u toj zgradi u kojoj se nalazi komisija i nosio je hleb. Sa njegovom suprugom sam razgovarao večeras i rekao da vodimo računa o tome“, rekao je Vučić.

„Naše službe su ozbiljno ispitale slučaj, razgovarao sam s međunarodnim partnerima i ukazao na bezobzirnost onih koji su takvu akciju proveli“, rekao je Vučić tokom vanrednog obraćanja povodom najnovijih napetosti na Kosovu i Metohiji.

Pantić se i dalje nalazi u bazi policije u Leposaviću gde ga drže, kaže Vučić i dodaje da su na to Srbi reagovali barikadama jer  „samo čekaju dan kada će se pojaviti dvojica albanskih svedoka koji će da kažu da je neko od njih počinio krivično delo i da ga osude“.

Vučić je pomenuo Srđana Petrovića, čoveka kome je oduzeto vino, te dodao da će se sutra susresti sa njim.

„Došli su da istovaraju vino sa prstom na obaraču. Došli su da samo unište jednu porodicu, a govorili su da je bila rutnska akcija poreske policije“, rekao je Vučić i pokazao fotografiju specijalca.

Foto: Printscreen TV Pink

Specijalno vozilo ROSU je slučajno upalo u obdanište u Leposaviću, rekao je Vučić.

„Ne samo da su upali u obdanište, oni nema šta da rade na severu Kosova bez odobrenja četiri gradonačelnika. Upali su u dečje obdanište, nisu pitali nikoga. Rekli su te večeri da su pozvali obične policajce koji nisu imali ni pištolje. Upalo je u Severnu Mitrovicu njih 300. I oni nekom pričaju o terorizmu“, kazao je on.

„Priština 15. decembra podnosi zahtev za članstvo u EU“

„Mogu da vam otkrijem, Priština će 15. decembra u Briselu sa fanfarama podneti zahtev za članstvo u EU“, rekao je Vučić pa nastavio:

„Priština je pogazila i Vašingtonski sporazum u potpunosti i oni će 15. zvanično podneti zahtev za članstvo u EU. Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost EU jer prijem mogu samo da traže nezavisne i suverene države, a ne one koje ne priznaje pola sveta. Uputio sam pismo liderima Kipra, Grčke, Slovačke, Španije i Rumunije i zahvalio na tome što pružaju podršku i ukazao na to da naša zajednična borba je pokazala da su načela međunarodnog prava jedini mogući princio na kom svi zajedno možemo da istrajavam. To su naši prijatelji i verujem da će pismo nešto znači“, razjasnio je Vučić.

„Mi smo u skladu sa tim da oni jasno ne poštuju ni Briselski, ni Vašingtonski sporazum. Naše Ministarstvo spoljnih poslova će pokazati sve ono što smo radili do sada i note onih zemalja koje su povukle priznanje Kosova“, rekao je Vučić.

„Podnosimo zahtev da se srpske snage vrate na Kosovo“

Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i Ivicom Dačićem o narednim koracima.

„Mi smo danas usaglasili tekst zahteva koji ćemo u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti komandantu Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na terotoriju Kosova“, kazao je on, dodajući da će zahtev biti uručen komandantu Kfora general majoru generalu Anđelu Mikelu Ristućiju.

„Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju vojske i policiji Republike Srbije biti dopušteno da se vrati na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija. Do danas sa Kforom nisu vođeni razgovori o povratku tih pripadnika“, rekao je Vučić.

„Ja nemam iluziju da će taj zahtev da odbiju“, naveo je on.

„Bićemo izloženi do sada najvećim pritiscima“

Vučić je rekao i da će Srbija i on biti izloženi do sada najvećim i najtežim pritiscima spolja i poručio da neće priznati Kosovo, niti odustati od zahteva za formiranje ZSO.

„Srbi su 10 godina su ispunjavali svoje obaeze, poštovali Vašingtonski i Briselski sporazum, dok Albnaci nisu i da sada Aljbin Kurti kaže da je zahtev za formiranje ZSO u dijalogu detinjasta želja i da to možemo da dobijemo samo ako priznamo Kosovo“, rekao je on.

Pošto ćemo biti izloženi takvom pritisku bez obzira na cenu da li da ih priznamo ili dopustimo ulaz u UN, ja to neću prihvatiti, ne pada mi na pamet, rekao je Vučić.

„Moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu. Biću izložen žestokim napadima i pristicima spolja, ne samo hirbirdnim ratom kojem smo bili izloženi i do sada, već do sada najvećim i najtežim mogućim pristicima i to mogu da očekujem već od 17. decembra kada prestavnici Nemačke, Francuske, Amerike i Brisela budu u Beogradu i kada mi budu ‘objasnili’ kako moramo da se ponašamo i šta će biti posledice ako se tako ne budemo ponašali“, rekao je Vučić.

Nema pregovora o bilo čemu dok Priština ne formira ZSO

„Ne dolazi u obzir da se pregavara o bilo čemu drugom osim o ZSO sve dok Priština ne ispuni ono što je pre dogovoreno, jer je to njihova obaveza, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je za Srbiju prihvatljiv bilo kakav drugačiji model ZSO na KiM od onog koji je predviđen Briselskim sporazumom.

ZSO, prema njegovim rečima, ne može da bude deo novog sporazuma kako to neko misli da je moguće, jer je to deo starog sporazuma i dok se to ne ispuni, „ne može da bude razloga za davanje nečeg novog Prištini, jer je to obaveza za nešto što je Beograd već učinio“.

„Ali, naravno, neće oni (Priština) biti izloženi pritisima već mi“, kazao je Vučić.

***

Podsetimo, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, nakon konsultacija sa političkim partijama, odredila je 23. april 2023. godine kao novi datum za održavanje vanrednih izbora za četiri opštine na severu KiM, preneli su prištinski mediji. Razlog je, kako se navodi, bezbednosni.

Izbori na u četiri opštine na severu KiM trebalo je da budu održani 18. i 25. decembra.

Kosovska policija saopštila je da je nakon nedavnog zatvaranja graničnog prelaza na Jarinju zatvoren i prelaz u Bernjaku.

Kako se navodi na Fejsbuku Kosovske policije, saobraćaj je zatvoren zbog barikada koje su Srbi postavili na putevima u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

***

BONUS VIDEO: Srbi postavljaju barikade