FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Drugi put zaredom je predsednik Aleksandar Vučić oročio Vladu Srbije. To je uradio i nakon izbora 2020, a evo i dve godine kasnije, nakon što smo više od šest meseci čekali na imena novih ministara. Kao razloge je predsednik naveo velike izazove s kojima se suočavamo, kao što su Kosovo i pritisak za uvođenje sankcija Rusiji, a pravi razlog je kako ocenjuju sagovornici Nova.rs - puki partijski i u okviru njega Vučićev lični interes.

Nakon sednice Glavnog odbora i Predsedništva SNS na kojima se raspravljalo o kadrovskim rešenjima nove Vlade Srbije, Vučić se obratio okupljenima u MTS dvorani i pre nego što su otkrivena imena novih ministara rekao da vlada ponovo neće imati pun mandat.

Foto: Printscreen Tanjug/Video

“U ovim uslovima smo se trudili da napravimo vladu koja će da prezimi ovu zimu i možda sledeću zimu i to je to. I onda će doći do temeljnijih promena, od čela vlade pa nadalje. Kao što posle toga dolazi do promena i na mestu predsednika republike i sve ostalo, a ono što je za nas važno to je da pokazujemo da imamo dobre ljude, da se borimo za ljude i da vodimo Srbiju na najbolji način. Moramo da osiguramo da nas najbolji naslede, neki misle da moraju da dođu iz nekih drugih stranaka. Uopšte ne moraju, na narodu je da o tome da odlučuje. Mi moramo da se ponašamo odgovorno i da se razlikujemo od drugih“, rekao je Vučić i dodao:

„U skladu sa tim pred nama su veliki izazovi. Izazov broj jedan je Kosovo i Metohija, cela Vlada mora da ima jedinstven stav po tom pitanju. Pitanje broj dva biće pritisci po pitanju spoljne politike, niko ne želi da razume našu poziciju“.

Oročio je Vučić i beogradsku vlast na čelu sa Aleksandrom Šapićem i to svega nekoliko dana nakon izbora. Tada je posle razgovora sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom obećao nove beogradske izbore u decembru 2022. ili u martu 2023. godine. To bi značilo da je mandat nove gradske vlasti ograničen na manje od godinu dana.

Aleksandar Vucic i Aleksandar Sapic
Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da je ovo Vučićevo oročavanje način da osigura što bolji rezultat na lokalnim izborima 2024. godine i umanji šanse da izgubi vlast u nekoliko većih opština, ali i u Beogradu.

Dušan Milenković gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

”Postala je na neki način tradicija da imamo izbore na svakih dve godine, a nekad i ranije.

Pored toga, mislim da je oročavanje vlade do 2024. godine o čemu je Vučić praktično već pričao, njegov način da obezbedi što bolji rezultat na lokalnim izborima koji nas te godine očekuju. U nekim opštinama Vučiću preti poraz, a realno takva mogućnost postoji i u Beogradu, što bi bio zaista ogroman politički udarac Vučićevom režimu. Ovako Vučić povećava šanse SNS-u da bolje prođe na svim nivoima izbora, jer će on opet predvoditi sve liste, a uveren sam da ćemo te godine imati i beogradske izbore, a ne u martu 2023. kako je najavljivano posle razgovora Vučića i Dragana Đilasa”, kaže Milenković za Nova.rs.

Pročitajte još...

Na pitanje da li onda misli da se Vučić neće povući sa čela SNS odmah po formiranju vlade, kako je obećao, Milenković kaže:

“Ja to ne mogu da znam, ali možemo da kažemo da je slagao svaki put kad je do sada o tome govorio”.

Za godinu ili godinu i po dana koliko će i ovog puta trajati mandat vlade, ministri ne mogu mnogo da urade, neki bi rekli čak ni da se upoznaju sa resorom koji će voditi. Tim povodom Milenković kaže da to nije ni potrebno, kad se zna da svim ministarstvima upravlja jedan čovek.

“Aleksandar Vučić već 10 godina sa jednom veoma malom grupom njemu bliskih ljudi upravlja državom, tako da to trajanje mandata, upoznavanje s resorom, pokretanje projekata u suštini nema veze. Vučić svime upravlja, ima svoj kontinuitet i imaće ga i ubuduće. Problemi koje normalne demokratske države imaju sa dužinom mandata, ovde u Srbiji ne postoje”, zaključuje Milenković.

Igranje s državom

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, vlast u Beogradu i Srbiji je oročena iz čisto partijskih interesa.

Boban Stojanović Foto: Nova S

“Za Beograd je Vučić ponudio izbore znajući da će nakon svih onih dešavanja neposredno po završetku izbora i nejedinstva opozici na tim izborima vrlo verovatno bolje proći. Ja sam to više puta rekao, novih vanrednih izbora u Beogradu će biti samo ako SNS na njima bude mogao da prođe bolje. Ako bude bilo kakve šanse za smenu vlasti tih izbora neće biti. To je dobar marketinški trik”, kaže Stojanović i dodaje:

“Što se republike tiče, više je nego jasno da su 2024. lokalni izbori u preko 130 opština i gradova u Srbiji i otkad je izmenjen Zakon o lokalnoj samoupravi 2007. godine, odnosno otkad se ne biraju gradonačelnik i predsednik opštine direktno već posredno, ti izbori su bili spajani sa parlamentarnim. Vučić ne želi da njegovi odbori rade i ginu na terenu zbog svojih ličnih rezultata, a da on ne obnovi mandat na nacionalnom nivou. Njemu se sa tog partijskog interesa to isplati, da obnovi mandat na još četiri godine. Ako pogledamo državne interese to je igranje sa vladom, sazivom parlamenta, a posebno ubijanje lokalne demokratije, jer nemate prave lokalne izbore, već se oni vode oko nacionalnih tema i kandidata”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Vučić saopštava sastav Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare