Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Delegacija Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC), u sastavu koje će biti i specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, stiže danas u Beograd na sastanak sa predsednikom Vučićem. Prema poslednjim najavama iz odlazeće Vlade, i ovaj susret čeka se kako bi nova bila formirana, a zašto - ostaje nejasno.

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, saopštio je nedavno Tanjug.

Razgovori o formiranju nove vlade biće nastavljeni posle te posete, rekao je prekjuče ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je takođe dodao da su netačni navodi medija o personalnim rešenjima u novoj vladi.

„Sve što piše u novinama nije tačno“, rekao je Dačić na TV Pink upitan o spekulacijama u medijima da je spreman da se u novoj vladi odrekne Slavice Đukić Dejanović i Gorana Trivana, ali ne i Branka Ružića.

Šta će posebno srpskim partnerima reći Ričard Grenel nije poznato: malo šta je ostalo nepoznato u okviru sporazuma iz Bele kuće, a nakon što je Izrael potvrdio da je priznao Prištinu, Srbija rizikuje da dobije dupli šamar – i izraelsko priznanje, i sukob sa EU i SB UN. 

Ako nije za očekivati revolucionarne poruke iz Vašingtona, onda sve liči na kupovinu vremena kakvu predsednik Vučić – onaj koji se suvereno pita o sastavu nove Vlade – praktikuje od 21. juna.

Vučić: Vlada krajem avgusta

Vučić je, tako, početkom jula rekao da očekuje da će Vlada Srbije biti formirana 20. ili 21. avgusta (dva meseca od izbora). Krajem istog meseca, kao rok za formiranje Vlade, naveo 25. avgust. Taj rok, međutim, nije ispoštovan. Nova.rs je u tom periodu pisala i o razlozima za tu odluku, koji su bili jasni: čekalo se da srpska delegacija potpiše sporazum u Vašingtonu.

Foto: RTS

Istovremeno, sam predsednik Vučić govorio je o ideji vodilji za sastavljanje nove Vlade, kada je pomenuo dva koncepta: koncentracionu Vladu, koja bi okupila sve parlamentarne stranke i koaliciji SNS sa jednom od stranaka iz Skupštine. Naginjao je, rekao je tada, drugog konceptu.

Vučić: Vlada početkom septembra

Nekoliko dana pre isteka drugog roka, Vučić je izjavio da ćemo novi kabinet u Nemanjinoj 11 dobiti nakon što se vrati iz Vašingtona, gde je boravio 3. i 4. septembra. I taj rok je odavno probijen. Nejasno je zbog čega: nakon ostvarene ubedljive pobede u Beloj kući, logično je da se razveju i nedoumice oko novog premijera i ministara.

Međutim, niti su završene konsultacije, niti je sazvana nova sednica Skupštine, a ni Glavni odbor SNS nije održan.

Vučić: Vlada krajem septembra

Konačno, predsednik je po povratku u Srbiju naveo da će nova vlada biti do kraja meseca, te da razmatra nekoliko kandidata za premijera.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

“Ima više kandidata. Pre toga ćemo da izaberemo predsednika Skupštine”, naveo je Vučić, dodajući da još uvek ne želi da govori o eventualnim koalicionim partnerima.

I ovaj rok ubrzano ističe, nakon što je ministar Dačić rekao da se čeka i okončanje posete Ričarda grenela. To bi, ukratko, značilo da u sledećih osam dana SNS mora da izabere predsednika Skupštine, okonča konsultacije sa predsednikom, „skroji“ spisak ministara, i sa njim izađe pred većinu u parlamentu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare