Foto: FoNet

Sporazum iz Bele kuće posle svih pohvala koje je na račun potpisanog izrekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kraju će se ispostaviti kao još jedan debakl, jer je Izrael priznao Kosovo, a Srbija će uprkos pokušajima da se "izvuče" morati da preseli ambasadu u Jerusalim i na taj način uđe u sukob sa spoljnom politikom Evropske unije.

Da podsetimo, sporazum koji su Beograd i Priština potpisali u Vašingtonu podrazumeva, između ostalog i preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Tako je Srbija posle Amerike i Gvatemale postala treća zemlja na svetu, a prva u Evropi koja je donela ovakvu odluku. Tim gore, što je ovo direktno u suprotnosti sa rezolucijom 478 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se sve države članice UN pozivaju da povuku svoje ambasade iz Jerusalima. Ona je, takođe, i u suprotnosti sa spoljnom politikom EU.

Pokušaji vrdanja

Nakon potpisanog sporazuma, Aleksandar Vučić je pokušao da ubaži potpisano i o ovom pitanju rekao:

„Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da prizna nezavisno Kosovo. Mi smo rekli to ne možemo da uradimo jer to ruši svu našu politiku. Odigrali smo na sledeći način i ocenio bih to kao šahovsku minijaturu. Rekli smo idemo u dva sporazuma, ako se Izrael i Priština dogovore, neka se dogovore, mi za to da budemo nećemo, ali smo rekli ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da premestimo ambasadu kod vas. Time smo u svom dokumentu sa Amerikancima stavili ono što mi možemo da uradimo. Pokazujemo poštovanje prema Izraelu, ali nećemo da ulazimo u ono što je Priština potpisala sa Amerikancima i Izraelom“, rekao je tada Vučić, a nakon toga se oglasila i njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević, koja je rekla da preseljenje ambasade u Jerusalim nije definitivna odluka i da Srbija to nije potpisala. 

U međuvremenu, čekala se odluka Izraela, za koji je vlast u Srbiji očekivala da ostane na srpskoj strani.

To se, međutim, nije desilo.

Izneverene nade u Izrael  

„Nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo, jer je Izrael priznao Kosovo 4. septembra, a sada treba da vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela“, rekao je novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i srušio sve srpske nade.

Jehel Vilan Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

„Izrael nije ništa potpisao u Vašingtonu, mi nismo bili deo tog samita. Potpisan je sporazum između premijera Kosova Avdulaha Hotija i Sjedinjenih Država. Naš premijer (Benjamin Netanjahu) je pozdravio obostrano priznanje Izraela i Kosova“, dodao je Vilan u Novom danu na N1.

Kakav će sad biti odgovor Srbije, redakcija portala Nova.rs pokušala je da sazna od šefa diplomatije Ivice Dačića, međutim, on nije želeo da odgovori na naša pitanja. Politički analitičar su, pak, ubeđeni da ono što je potpisano u prisustvu Donalda Trampa, neće moći da bude izbegnuto.

Ambasada mora u Jerusalim 

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da to pravo n akoje se Vučić pziva ne postoji na papiru.

Foto: N1

„Mi možemo da kažemo da je to nekakav usmeni dogovor, ali to nije nigde verifikovano.  Onda dolazimo do toga da je Vučić zapravo iskoristio jedan nedovoljno osmišljen argument da bi smirio javnost u Srbiji, koja i nije bila previše uzbuđen aoko ovoga, jer kod nas generalno postoji odsustvo svesti o Bliskom istoku, odnosima između Izraela i Palestine, samim tim i značaju ovog poteza Srbije. A to je da je na ovaj način Srbija zapravo postala jedan od partnera SAD, u velikoj igri oko Izraela, samim tim stala na stranu NATO i iz priče političke neutralnosti prešla na stranu njihove borbe“, kaže Janjić i dodaje d aće ambasada u nekom svom obliku morati da bude otvorena u Jerusalimu, bez obzira na to što je Izrael priznao Kososvo.

„Da li će to za početak biti samo jedna kancelarija, neko ekonomsko predstavništvo ili nešto slično, videćemo, ali ona će morat da nosi tablu Ambasade republike Srbije“, zaključuje Janjić.

Spoljnopolitički analitičar i bivši novinar Rojtersa Jakša Šćekić, ranije je za Nova.rs rekao da se sa Amerikancima prosto ne može igrati na ovaj način.

Foto: NOVA S

„Ovo je jedno obično šibicarenje. To je velika, možda najveća svetska sila. Ukoliko povučemo odluku iz sporazuma, to bi bila jedna velika blamaža i sigurno bi nas SAD stavila na velike muke posle toga. Mi ćemo možda moći da se izvučemo iz ovoga, ali da ostanemo bez jedne noge. U smislu ucena, pritisaka, povlaćenja kompanija… Ako ste prešli Rubikon nema nazad“, rekao je Šćekić u izjavi za Nova.rs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare