Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel, saznaje Tanjug.

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju DFC-a dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

Prvi sastanci predstavnika DFC biće u utorak, čime će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu.

Tim sporazumom predviđeno je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu. Predstavnici DFC-a će imati sastanke u utorak i sredu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija, a u sredu bi trebalo da se sastanu sa ministrom finansija Sinišom Malim.

DFC i EKSIM su, podseća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz americkih odeljenja za energetiku i trgovinu.

DFC će učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, a prema rečima Malog američka finansijska korporacija se obavezala da će obezbediti jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća.

Boler je ranije na tviteru napisao da će DFC aktivno podržati „ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova putem američke Eksport-import banke (Eksim banke) i korporacije „Milenijum celendž“, kao i da će DFC otvoriti kancelariju u Beogradu kako bi podržali ekonomski napredak.

Inače, DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.

Ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu 4. septembra, u delu novih investicija, vredan je blizu četiri milijarde dolara.

DFC je američka federalna agencija, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.

Inače, specijalni izaslanik predsednika Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel, pre Beograda, posetiće Kosovo.

Naime, Grenel stiže sutra na Kosovo zajedno sa još 13 američkih zvaničnika radi primene sporazuma postignutog u Beloj kući.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare