U ekskluzivnom intervjuu za “Novu” Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, rekao je da razume frustracije Srba s Kosova i Metohje, ali da je vreme da ih oni uklone. Govoreći o Zajednici srpskih opština, Hil je rekao da je reč obavezi Prištine i da nije pitanje da li će ona biti formirana ili ne, već kako će funkcionisati i na koji način će biti implementirana.

Pročitajte još...

Za Kristofera Hila, iskusnog diplomatu, ne može se reći da je običan ambasador. Njegovo bogato diplomatsko iskustvo, prethodni boravak na Balkanu, kao i činjenica da ga je predsednik SAD Džozef Bajden aktivirao iz penzije bio je signal da najmoćnija država na svetu planira aktivno da se uključi u rešavanje otvorenih pitanja u ovom delu Evrope. Najuticajniji ambasador u Beogradu od Džorža Kenana, kako ga mnogi opisuju, u razgovoru za “Novu” govorio je o aktuelnoj krizi na Kosovu, pregovorima Beograda i Prištine, ali i o ekonomskim vezama Srbije i Amerike.

U intervjuu za Nova.rs, ambasador Hil govorio je o saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o tome kako vidi političku scenu u Srbiji, opoziciju, o odnosu sa predsednikom SAD Džo Bajdenom, ali i američkim investcijama u Srbiji.

Pogledajte razgovor novinara Nove sa ambasadorom Hilom u video prilogu na početku teksta.