Foto: Printscreen/YouTube/KoSSev - Kosovo Sever Portal

U selu Grnčar u Opštini Klokot danas je došlo do incidenta između građana i pripadnika Kosovske policije. Meštani Grnačara, nezadovoljni time što je, kako tvrde, u neposrednoj blizini sela određena lokacija za zakopavanje svinja koje su uginule usled afričke kuge, blokirali su put, a službenici KP ih fizički sklanjali. I dok društvenim mrežama kruže snimci ovog događaja, iz policije poručuju da nemaju izveštaja o bilo kakvom incidentu, ali i potvrđuju da su pružali podršku u prevoženju uginulih životinja.

Prvi slučaj afričke kuge na Kosovu registrovan je prošlog meseca u opštini Klokot. Iz Agencije za hranu i veterinu potvrdili su tada da su izašli na teren radi dijagnostičkih istraživanja na farmi, uzimanja uzoraka i izolacije farme, ali i da su vršili eutanaziju životinja i osnovali krizni štab koji je odgovoran za upravljanje situacijom.

Mediji su u narednom periodu izveštavali o naknadnim eutanazijama, i sve većem broju zaraženih svinja.

Pozivajući se na svoje navode, RTV Puls je danas javio da je u međuvremenu pronađena lokacija za zakopavanje uginulih svinja, te da je počelo odnošenje životinjskih ostataka.

Portalu KoSSev večeras se javilo više meštana sela Grnčar, navodeći da je upravo u ovom selu iskopana rupa s ciljem zakopavanja zaraženih svinja koje su uginule.

Jedan od njih, Dušan Marinković, kaže da meštani nisu bili upoznati sa tim sve do juče kada je, kako objašnjava, došao bager i počeo da kopa rupu na, tvrdi dalje, svega nekoliko stotina metara od kuća.

„Jutros su tamo došli sa kamionom i iskrcali jednu prikolicu sa uginulim svinjama“, navodi Marinković.

Meštani su se potom okupili i blokirali put koji upravo vodi do iskopane rupe, revoltirani odabirom lokacije, a plašeći se potencijalne zaraze. Naglašava da su tamo zatekli pripadnike Kosovske policije.

„Kada su se građani pobunili, policija im je tokom protesta rekla da je gradonačelnik pristao i bio upoznat sa lokacijom na kojoj će svinje biti zakopane“, tvrdi Marinković.

Naglašava da je deo građana u popodnevnim satima otišao do kancelarije gradonačelnika koji im je, kako tvrdi, kazao da mu je „prošlo radno vreme“, ali i da „on ništa ne zna“.

Marinković dodaje da su se građani potom okupili u većem broju kako bi ojačali blokadu puta, a usled nezvaničnih saznanja da će biti dopremljen novi kamion sa uginulim svinjama. Meštani veruju da se barem još četiri kamiona sa telima uginulim životinjama nalaze u neposrednoj blizini.

„Kada su građani poručili policiji da sve to šteti životnoj sredini, da će polje biti zagađeno, a pogotovu zbog toga što se u neposrednoj blizini nalaze dva izvora kisele vode u privatnom vlasništvu, oni su im poručili da oni o tome ne odlučuju već da je ‘potpisao neko drugi'“, kazao je Marinković koji je prisustvovao današnjem protestu.

Naglašava da je na početku protesta bilo svega nekoliko pripadnika Kosovske policije i da je situacija bila mirna, te da je potom stiglo pojačanje.

„Oni su posle nekog vremena napali građane i sklanjali su ih sa puta kako bi se nastavilo sa aktivnostima“, rekao je Marinković.

Građani su se u međuvremenu i razišli, ali je potom, uz pratnju policije, navodno prebačen još jedan tovar uginulih svinja u pravcu iskopane rupe.

Na snimcima današnjeg incidenta koji su dostavljeni našem portalu vidi se više službenika Kosovske policije sa jedne strane, dok su sa druge građani.

U jednom trenutku došlo je do rasprave, nakon čega su meštani u znak protesta legli na asfalt, a službenici ih povlačili i sklanjali sa puta.

Portparol Kosovske policije za region Gnjilana, Ismet Hašani, sa druge strane, u večerašnjoj izjavi za KoSSev kaže da nije dobio nikakav izveštaj u vezi sa incidentima između građana i policije u ovom selu u opštini Klokot.

On je, međutim, potvrdio da je policija bila angažovana u pružanju podrške Agenciji za hranu i veterinu u vezi sa prevoženjem uginulih svinja koje su bile zaražene afričkom kugom.

„Nemam informacije da je došlo do problema i sukoba. Imam informacije da je policija pružala podršku i bila na licu mesta kada je Agencija za hranu i veternu zatražila od patrole da budu prisutni dok se ne pokopaju svinje“, kazao je za KoSSev Hašani.

On nije imao saznanja da li će se i sutra nastaviti sa aktivnostima u vezi sa prevoženjem uginulih svinja, odnosno da li je od policije zatraženo da pruža podršku.

KoSSev portal se večeras ujedno obratio Agenciji za hranu i veterinu sa upitom o broju uginulih svinja, ali i odlukom o lokaciji za njihovo zakopavanje, odnosno da li će sa aktivnostima nastaviti i u narednim danima.

Odgovor im do objavljivanja ove vesti nije stigao.

***

BONUS VIDEO – Plan za smirivanje tenzija na Kosovu čeka jesen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar