Oliver Varhelji
Oliver Varhelji Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Značaj zaštite životne sredine i aktivnosti na očuvanju klime nalazi se u fokusu političkog dijaloga između Srbije i Evropske komisije na svim nivoima i u svim forumima, naveo je komesar za proširenje i susedsku politiku EU Oliver Varhelji.

„To uključuje rešavanje prekograničnog zagađenja reka i zabrinutosti za životnu sredinu u vezi sa investicijama“, navodi se u odgovoru Varheljija na pitanje poslanika najbrojnije poslaničke grupe u Evropskom parlamentu Evropske narodne partije Joana Rareša Bogdana.

Rareš Bogdan je „skrenuo pažnju na situaciju u regionu grada Bor, gde kineski investitor Ziđin izaziva ekološku katastrofu“, navodeći da te aktivnosti „teško pogađaju“ rumunsku manjinu u tom regionu, koja se „žalila da je izložena pritiscima i čestim pretnjama i razmišlja da napusti region“.

U pitanju koje je postavio još u aprilu, on je od Evropske komisije tražio da navede koje će korake preduzeti da spreči ekološku katastrofu u regionu oko Bora, dodajući da su „nivoi emisije sumpor-dioksida, arsena i kadmijuma daleko iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti“ i gde „kontaminacija lokalnih reka na kraju dovodi do zagađenja Dunava“.

Varhelji je naveo i da Evropska komisija pruža punu podršku usklađivanju Srbije sa zakonodavstvom EU o životnoj sredini i klimi, uključujući i finansijsku pomoć i dodao da su fokusirani na izgradnju kapaciteta, ulaganja u infrastrukturu životne sredine i delovanje civilnog društva.

„Poslednji izveštaj Srbije iz oktobra 2020. formulisao je konkretne preporuke za delovanje na rešavanju nedostataka u oblastima procene uticaja na životnu sredinu, upravljanja vodama, upravljanja otpadom i zagađenja vazduha. Između ostalog, Komisija je naglasila potrebu za jačanjem kapaciteta pravosuđa i inspekcije za zaštitu životne sredine u zemlji, te uspostavljanjem evidencije o implementaciji Direktive o ekološkom kriminalu“, podsetio je Varhelji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar