Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net/Joe Klamar / AFP / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se telefonom u Dnevnik Pinka kako bi prokomentarisao odluku Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice u Prištini. Vučić je Radu Trajković nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa". Rekaciju EU na Rašićevo imenovanje, nazvao je sramnom.

„Izbor Rašića, čoveka koji je dobio manje od 1 odsto, kao i Rada Trajković, koja je bila na njegovoj listi, pokazuje da oni žele progon, proterivanje i nestanak Srba na KiM. I sada nekoliko stvari da kažem, pre zvaničnog obraćanja i sastanka sa Varheljijem, ako do toga uopšte dođe“ – rekao je on.

Vučić dodaje da je u pitanju jedan antisrpski odnos koji je pokazala EU, i da je ovo što je uradio „teroristički ološ Aljbin Kurti zaslužilo osudu“.

„Ćutim mesecima i godinama, trpim gluposti od svih u regionu i svetu. Taj teroristički ološ je trebao da dobije zasluženu osudu Evropske unije. Naravno nije je dobio. Dobio je nešto što možda niko ne može da razume. I tako se stalno ponašaju, ne samo da su prekršili norme Briselskog sporazuma, međunarodnog javnog prava i sve demokratske norme“. rekao je predsednik.

Vučić je istakao da je to u skladu sa interesima jedne evropske sile, koje treba neko da provede protiv Srba.

„Izabrali su najgori srpski ološ, sa dna kace, Rašića i Radu Trajković, ne postoje gori, koji ničije poverenje u Srbiji nemaju, ali imaju poverenje Aljbina Kurtija i zapadnih agentura. Misle da će time da nas uplaše. Nema problema. Možete da uništite predsednika Srbije, da organizujete proteste u Srbiji, da me ubijete. Ali za mene su Kosovo i Mertohija najveća srpska svetinja, za mene je Srbija svetinja. Bolje da me nema, nego da vam je predam u ruke, i neću vam je predati u ruke. I zato niko iz Srbije neće biti u Tirani, a vi lepo dolazite, putujte avionom, pričajte gluposti i lupetajte, svi vi iz Evrope i Zapadnog Balkana“ – rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ

Osim toga, Vučić je kazao da mogu da „baljezgaju o tome da je Srbija kriva“, ali da njega to ne zanima, i da Srbija nije kriva ni za šta.

„Pa da vidimo šta ćete to da napravite i kako ćete da napravite. Onda kada se sledeći put obratite Srbiji, vodite računa šta je usvojeno u Briselu, vodite računa o građanima Srbije, pošto oni nisu deveta rupa na svirali bilo kome, i neću vam dati da ih ponižavate. Srbija je svoja na svome. Imamo probleme u energetici, o čemu ću pričati u subotu građanima“ – rekao je Vučić.

Vučić je Kurtija nazvao „terorističkim ološem“, dok je Evropskoj uniji poručio „Sram vas bilo“.

„A terorističkom ološu da poručim – vodi računa da ne povrediš nijednog Srbina, zajedno sa ovim kvislinzima koje si izabrao. Jer Srbi će znati da vam odgovore. A vi iz Evrope, sram vas bilo, a to je sitnica u odnosu na ono što želim da vam kažem „, zaključio je predsednik.

Podsetimo, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano ranije danas pozvao je Beograd i Prištinu da rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Na Stanovu izjavu reagovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić. Navela je da je „ovakva reakcija sramota Evropske unije“ i da imenovanje Nenada Rašića nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumim, već i u suprotnosti sa voljom naroda iskazanoj na izborima.

BONUS VIDEO: (Ne)poverenje u rešenje za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare