Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata Predsedništva. Govorio je trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i najavio da će tražiti sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o situaciji na KiM. Poručio je da će najverovatnije sledeće nedelje biti doneta odluka da se zabrani izvoz municije i naoružanja jer se Srbija sprema ukoliko bude odlučeno da neko izvrši agresiju na nju. Komentarisao je i izjavu ministra Martinovića i rekao da mu se on lično izvinio, te da mu je on lično rekao da napusti zasedanje.

Vučić je na početku tražio da se isključe mobilni telefoni i rekao da će „imati svo strpljenje ovoga sveta“ dok se to ne uradi, a onda počeo da govori o situaciji na Kosovu i Metohiji.

„Poštovani građani Srbije, juče smo imali razgovor sa evrospkim predstavnikom Miroslavom Lajčakom. Evropska unija je pokušala da koliko je to moguće zahteva neku vrstu deeskalacije i hoću da kažem da je Srbija ispunila sve što je traženo da bi se ispunila deeskalacija, do koje još nije došlo. Već 11 godina kako učestvujemo u svim razgovorima i želim da kažem građanima Srbije da se danas naša zemlja nalazi u najtežoj situaciji ne svojoj krivicom i odgovornošću i svojom željom, već svakodnevnim aktivnostima režima u Prištini i onima koji ćute i blagonaklono gledaju na te akcije i prati tiho etničko čišćenje Kosova i Metohije. Možda nije trebalo da kažem to, bilo bi mi lakše. Mogao bih da zabijem glavu kao noj u pesak, rekao bih uhapšen je još jedan Srbin i to je to „, rekao je on.

Poručio je da ne želi da laže svoj narod kako se ništa ne dešava.

„Ta akcija pogroma, progona i etničkoh čišćenje na Kosovu je planirala, organizovana i suštinski podržana od pojediniih krugova u međunarodnoj zajednici“, naveo je on.

„Doneli su odluku da sve viđenije Srbe, koji bi mogli da budu neko ko neće da prihvata jednostrane odluke Prištine, moraju da budu pohapšeni ili ubijeni. Ta akcija je počela još u Štrpcu 2021. godine… Euleks ćuti, ćuti cela međunarodna zajednica, ali neću da ćutim i da saučestvujem u tome, ne želim da se pravim naivan. Uhapšeni su od kada je Kurti preuzeo vlast i Dušan Arsić, Časlav Jolić, Milorad Đoković…“, napomenuo je on i nastavio da nabraja građane koji su uhapšeni od strane kosovske policije.

Naglasio je da je ta akcija „brižljivo pripremljena“ i da je morala najpre da se uradi kriminalizacija srpskog naroda.

„U tome su im pomagali domaći i inostrani mediji uz političke strukture, ali i strane vlade. Niko o Srbima sa KiM više nije govorio kao o Srbima već kao pripadnicima različitih kriminalnih grupa koji terorišu Srbe, a pod kontrolom Beogradu su. U toku je drugi deo akcije gde pokušavaju da zastraše dodatno stanovništvo na severu, ovo je poslednja mapa od jutros sa stanjem sa svim onim što kosovska policija sada radi, a nema na to pravo. Da bi pokazali da Srbi više nikada ne mogu da postave barikade, da bi ostali bez lekova, da bi uneli strah u svaku srpsku kuću da ne pomisle da budu Srbi oni su zauzeli određene tačke…“, nastavio je Vučić.

„Sprovidimo istragu protiv Ališe Kerns, poznata je po antisrpskom delovanju“

Vučić se osvrnuo i na izjavu britanske poslanice Ališe Kerns, koja je izjavila da se kolima Hitne pomoći švercuje oružje na Kosovu.

„Ališa Kerns, šefica spoljnopolitičkog odbora Velike Britanije, inače poznata po svom antisrpskom delovanju u kojem je lobista jer govori najgore laži o srpskom narodu. Uz policijske napade uvode nove elemente, napad na crkvu i zdravstvene elemente, to su dva stuba srpstva na Kosova. Ona je rekla kako će da zahteva istragu, ne brini gospođo, mi već sprovodimo istragu protiv tebe da vidimo zašto dovodiš Srbiju u takvu poziciju. Primorani smo da reagujemo. Evo da vidite šta oni rade i da vidite dokaze. Pošto se neko bavi čapraz divanima, neko mora da se bavi ozbiljnim stvarima“, odgovorio je on.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik je naglasio nikakvo oružje nisu našli i kolima hitne pomoći, već samo lekove.

„Akcija koja se dešava na SPC nije nimalo naivna, niti beznačajna. Nikada ne prenosim sve detalje, ali Kurti je u jednoj od svojih ispraznih i pretećih govora da je uz najveće prijatelje Kosova i uvek me tako počasti što me čini srećnim, kaže da postoji samo jedan opasniji neprijatelj od mene, a to je SPC. Njegove reči su da je SPC izvor svog zla. U toku je napad na Srbe i želim da poručim predstavnicima međunarodne zajednice, imajući u vidu odgovornost, čekali smo da formirate ZSO i čekali smo da vidimo bilo kakav ozbiljan proces ali ni to nismo videli. Euleks je morao da napiše i bio korektan da stave na spisak da se tuku Srbi. Jasno je da je Srbija saterana u ćošak i uza zid, srpski narod u celini i u skladu sa tim tražiću sledeće nedelje za hitan razgovorom sa NATO i Jensom Stoltenbergom. Istovremeno, tražimo po prvi put sazivanje hitne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu. Želimo da se ponašamo sa Rezolucijom 1244 u skladu sa normama. Mi da dozvolimo dalji pogrom nemamo pravo“, objasnio je predsednik i dodao:

„Tražimo hitno rešenje za slobodu Srba na Kosovu, da Savet bezbednosti traži od Kfora da reaguje i da pod jedan onemoguće dalje delovanje drugih struktura institucija koje ugrožavaju opstanak Srba. Da izvrše demilitarizaciju svih naoružanih albanskih formacija u skladu sa Rezolucija 1244, postojaće i treća tačka u skladu sa odgovorom. Pošto progon povećava rizik od nestanka, smatramo da sve države UN deluju kako bi sprečili da se to desi. Razmotrićemo zahtev Srpske liste a tiče se zahteva da se institucije u Prištini proglase za terorističke organizacije. U narednih 14 dana ćemo upoznati sve naše partnere oko odluka i na Zapadu i Istoku, pa ćemo tačno obavestiti javnost kada ćemo uputiti zahtev za održavanje sednice UN. Verujem da će doći do nje, a posle toga ćemo govoriti o svemu drugom. Nadam se da ćemo sačuvati živote Srbe“, dodao je Vučić.

„Sledeće nedelje ću verovatno potpisati o zabrani izvoza oružja i municije jer je vitalni nacionalni interes Srbije ugrožen i sve je spremno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju. Imamo dovoljno gasa za zimu…“, dodao je.

Vučić: Martinović sam rekao da napusti sednicu, iskazao sam ogorčenje zbog njegove izjave

Na pitanje novinara N1 televizije da li se mi to spremamo za rat, nakon njegovih izjava i kakvo je njegovo mišljenje ministra Martinovića na sednici Skupštine, Vučić je odgovorio:

„Znam ja šta je vaša namera, šta god da uradimo uvek ćemo biti krivi i to je tako od juče. Srbija se ne sprema za rat, ali je spremna da sačuva živote zbog naroda i svoju zemlju koju bi potencijalno da ugroze. Ta pretnja koju ste hteli da mi iznesete, na vašu žalost nije prošla. Što se tiče drugog pitanja, vidite, hvala vam na tom pitanju, niti sam pratio niti znao sve, niti znao bilo šta što se dešava. Tražio sam naknadno posle da pogledam dva sata snimka da vidim šta se zbivalo i video sam mnogo besprizornih, nekulturnih i najprimitivnih napada na Martinovića, mene, Anu Brnabić. Videćete sada razliku između mene i sebe. Vi ste pozivale i gostili ljude koji su rekli da mene treba da siluju, da guraju moju decu u šahtu i to je valjda normalno. Ako su u pitanju deca Vučića, ona su dobra samo ako su mrtva i uvek ste to opravdavali“, odgovorio je Vučić i dodao:

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Pozvao sam Martinovića i iskazao neslaganje i ogorčenje, bez obzira koliko su gadosti izgovarali tog dana i rekao mu da se povuče iz Skupštine jer sam smatrao da tako nešto ne može da uradi. Ja u svojojo porodici imam žene koje bi sve na svetu dale a ne mogu da budu majke i da nemam rekao bih mu isto. Znam da on to tako nije ni mislio i svakako će se izviniti, napravio je veliku grešku. Lično sam mu rekao šta smatram lošim i on se meni kao drugu izvinio, znam da mu je žao zbog toga ali ga razumem da nije mogao da istrpi taj pritisak psovanja, vrištanja, pištanja tokom celog zasedanja. Pogledajte poslednja istraživanja javnog mnjenja šta građani misle o maltretiranju građana na Gazeli“, istakao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu profesora Jova Bakića da su „Vučiću svi potrebni i da se ponašaju kao u krdu, te da su potrebni lovci koji će to razgrnu“, Vučić je odgovorio da „moli boga da krenu da love“

„Ko boga vas molim lovite, nemojte da nam pretite ubijanjima i proterivanjima. Hajde više pokažite i uradite to, nemojte da nas lažete kako ste veliki i na kraju više ništa“, odgovorio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare