Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Joe Klamar / AFP / Profimedia, Shutterstock

Non pejper koji je objavio Albanian post otkriva u koje bi međunarodne ogranizacije moglo da uđe Kosovo u slučaju da i Beograd i Priština potpišu francusko-nemački predlog, koji bi trebalo da dobije formu "osnovnog sporazuma" Srbije i Kosova.

Od objave prve verzije nacrta francusko – nemačkog predloga menjao se sadržaj tog dokumenta u skladu sa primedbama koje su iznosili Beograd i Priština.

U verziji koju su među prvima objavili mediji bilo je navedeno da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, a potom da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

U međuvremenu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da Srbija prihvata koncept sporazuma koji je u međuvremenu postao predlog Evropske unije, a Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, da su crvene linije Srbije i dalje članstvo Kosova u UN, priznanje Kosova i formiranje Zajednice srpskih opština.

Danas je Demostat objavio saznanja iz diplomatskih izvora koji su naveli da se u francusko-nemačkom sporazumu ne pominje članstvo Kosova u UN. Takođe su naveli da će u taj dokument biti pretočena i tačka 14 iz Briselskog sporazuma, u kojoj piše da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu Foto:BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys

Zanimljivo je i da je u istom danu Albanian post objavio non pejper jednog zapadnog diplomate, koji je otkrio koje kazne sleduju Srbiji i Kosovu ukoliko ne prihvate francusko-nemački predlog. Na kraju dokumenta piše i da se tim sporazumom, budući da ga podržava 27 država članica EU, „ne bi protivile članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama“, uključujući i pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost.

Dokument takođe predstavlja jasnu liniju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, počev od Saveta Evrope do Evropske unije i NATO-a.

Dakle, ni u ovom dokumentu se ne pominje članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Ovi navodi naslanjaju se i na nedavnu izjavu Aleksandra Vučića, koji je prilikom obraćanja medijima govorio o pritiscima na Srbiju da prihvati predlog EU.

„Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Saveta Evrope, a pomenuto mi je na sastanku i u NATO. Mi to ne možemo da sprečimo“, kazao je on.

BONUS VIDEO Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar