Foto:Dragan Mujan/EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Talas ostavki naprednjačkih gradonačelnika i predsednika opština zapljusnuo je Srbiju dan nakon gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u tokom kog je najavio da će se izbori mogu održati od 17. decembra. Da će tako i biti sada je jasno svima, a činjenica da se sve dešava na krvoprolića u Banjskoj podstakla je predsednika stranke "Srbija-centar" da se direktno obrati predsedniku sa porukom da je upravo on taj koji bi trebalo da podnese ostavku.

Nepunih 24 sata nakon što je predsednik Srbije i šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio da će u nekim mestima u Srbiji 17. decembra biti održani lokalni izbori, širom Srbije, gradonačelnici iz redova vladajuće partije su počeli da daju ostavke. U samo nekoliko minuta, do javnosti je stigla informacija da su sa pozicija odstupili gradonačelnik Smedereva, Kraljeva, predsednik opštine Kučevo, a na taj korak se odlučio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

PROČITAJTE JOŠ....

Prema Ponoševim rečima, reč je o izbornoj podvali koju Vučić koristi da bi „sačuvao svoju kožu“.

„Pa nisu gradonačelnici Kraljeva i Smedereva zabrljali u Banjskoj. Nisu oni proćerdali Kosovo. Ti si to uradio, ti si doveo zemlju u ovu situaciju. Ti treba da podneseš ostavku, ako imaš bar malo časti“, poručio je Ponoš.

Šta se krije iza ove odluke?

Talas ostavki gradonačelnika i predsednika opština usledio je nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sinoć gostujući na RTS rekao da će od 17. decembra biti „neki lokalni izbori„.

„Dobio sam pismo, evo zvanično. Morate da poštujete demokratiju i opozicione stranke, a nisam neko ko je oduševljen njihovim radom. Oni su rekli da država propada, da je ekonomija uništena, iako je jača nego kada su oni vodili ovu zemlju… Privhatio sam njihovu ideju i spremni smo za izbore od 17. decembra već, mogu da budu 17. decembra“, rekao je Vučić.

On je rekao da je 24. decembra katolički Badnji dan, te da ne mogu da budu održni tada.

„Mogu da budu 17. decembra. Ako žele mogu da budu i 23. decembra. Neka kažu kada žele. Biće zajedno parlamentarni, beogradski, pokrajinski i u još nekim opštinama. Mi znamo da su oni favoriti za izbore u Srbiji“, dodao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Srbije najavio je u obraćanju novinarima 22. septembra u Njujorku da će odmah po povratku u Srbiju početi da piše odgovor na zahtev koji su podneli predstavnici opozicije koji organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“, a u kojem traže raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

„Sada kada se vratim počinjem da pišem prvo odgovor njima na ono pismo koje su mi uputili i da vidimo kada ćemo na te izbore“, rekao je tada Vučić i dodao da je siguran da će se opozicija „obradovati“.

„Oni su sada napravili taj savez za pobedu („Dogovor za pobedu“), oni idu da pobede, veliki su favoriti, ogromnu snagu u narodu imaju“, rekao je tada predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se danas sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem složio kako da budu predstavljeni rezultati.

„On će biti kanditat SNS, to je predlog Miloša Vučevića. Biće mi čast da budem na listi SNS, ako me budu zvali“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare