Foto:Nova.rs

Čekali smo, čekali i na kraju dočekali: Predsednik SNS Aleksandar Vučić saoštio je nakon šest meseci kako će izgledati sastav nove Vlade, za koju je unapred rekao da neće imati pun mandat od četiri godine. Čuli smo da u Vladi više neće biti Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića, neki novi ministri su stigli, a videli smo i određene rokade na ministarskim pozicijama. Iznenađenja je bilo, ali utisak je da Srbija nije morala da čeka šest meseci da dobije Vladu koje rezultat kalkulacija samo jednog čoveka. O tome, ali i personalnim rešenjima u novoj Vladi govorio je za Nova.rs Bojan Pajtić, bivši predsednik DS.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Demokratske stranke prokomentarisao je za Nova.rs kadrovska rešenja i podvukao da je to moglo da se smisli za šest minuta, a ne šest meseci.

„Neizbežno je postaviti pitanje da li je za ovakav sastav Vlade bilo potrebno šest meseci da bi se ona sastavila. Stiče se utisak da je bilo dovoljno šest minuta intenzivnog promišljanja da bi se iznedrila imena koja smo čuli. Nažalost, nosioci najvećih afera i dalje će biti deo vlasti. Ideja ovakve Vlade očigledno je bila da se pošalju odgovarajuće poruke inostranstvu“, ističe Pajtić u izjavi za Nova.rs.

Bojan Pajtić Foto: Zoran Lončarević

Naš sagovornik dodaje da je neizostavni deo tih poruka bila odluka da u novoj Vladi više ne bude ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

„Izostanak Zorane Mihajlović trebalo bi da bude signal Rusiji da Vučić ne dozboljava da mu Zapad vodi politiku i Vladu, a sa druge strane odsustvo Aleksandra Vulina znači da je Vladimir Putin ostao bez svog najvećeg podržavaoca u Vladi“, objašnjava Pajtić i dodaje:

„Ta promena politike, gde smo prvo imali ‘dobro jutro čaršijo na sve četiri strane’, pa smo došli do ‘laku noć čaršijo na sve četiri strane’ veoma je naivna. U ovim međunarodnim okolnostima neutralnost je neprihvatljiva“, podvlači naš sagovornik.

Komentarišući personalna rešenja u novoj Vladi, nekadašnji predsednik DS ističe kako je očekivao da se Nebojša Stefanović konačno “pusti niz vodu”, te napominje kako očekuje da se u narednim mesescima nastavi obračun sa njim pod plaštom borbe protiv korupcije. Prema rečima Pajtića, on bi mogao biti žrtveno jagnje unutar SNS.

„Keramičar je pravi čovek na pravom mestu – policijske stanice imaju problem sa mokrim čvorovima“

Što se tiče drugih rešenja za ministarska mesta, Pajtić objašnjava da će mnoge “policajce u MUP-u obradovati vest da u ovo ministarstvo dolazi čovek iz struke”, misleći na novog ministra policije Bratislava Gašića.

Bratislav Gašić Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Svako ko je odlazio u lokalne policijske stanice radi vađenja dokumenata zna koliko su svi objekti u lošem stanju, posebno mokri čvorovi. Zbog toga je keramičar pravi čovek na pravom mestu”, ironično priča Pajtić.

Vesićevo ministarstvo može da se nazove „Ministarstvo za potapanje Šapića“

Kada je reč o izboru Gorana Vesića, Pajtić napominje da je interesantno što će on u novoj Vladi pokrivati sve ono u čemu Aleksandar Šapić želi da postigne neki rezultat.

“Nema dileme da će Vesić vezati ruke Šapiću gde god bude mogao. Deluje već sada jasno da će Vesićevo ministarstvo moći da se nazove Ministarstvo za potapanje Šapića”, priča naš sagovornik.

Goran Vesić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Što se tiče Miloša Vučevića, Pajtić napominje da je njegova jedina veza sa odbranom to što mu sin služi vojni rok, te da dodaje da je dobro što ne studira medicinu.

Sagovornik „Nove“ ima i zanimljivu opasku vezanu za ostanak ministra Tomislava Momirovića u Vladi.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

“Toma Mona, poznat po krilatici ‘nemoj sad da me prodate’, došao je u poziciju da će sada on biti zadužen za prodaju – kako unutrašnju, tako i spoljnu. S obzirom na gafove na srpskom jeziku, u napred se radujem njegovim razgovorima sa spoljnotrgovinskim partnerima sa kojima će razgovarati na engleskom jeziku”, kaže Pajtić.

Za kraj, Pajtić naglašava da je jedan od retkih ministara koji se razume u svoj resor Aleksandar Martinović, te da se tu možda i mogu očekivati određeni rezultati.

Podsetimo, predsednik SNS Aleksandar Vučić saopštio je umesto mandatarke Ane Brnabić imena novih ministara. Novu Vladu činiće 25 ministarstva, a kako tvrdi sam predsednik Vučić, njeno trajanje biće oročeno.

Bonus video: Vučić saopštava sastav Vlade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare