Foto: Nova.rs

Nadrealne vesti obeležile su 2021. godinu u Srbiji. Korona je neobuzdano divljala, dok je vlast organizovala skupove za više desetina hiljada ljudi. Predsednik države je prisluškivan, a za to je vrh stranačke armije optuživao ni manje ni više nego dojučerašnjeg “miljenika”. On je, pak, i dalje ministar. Poslanik i koalicioni partner vladajuće stranke optužen je za podvođenje i seksualno zlostavljanje maloletnica. Nije u zatvoru, i dalje je u Skupštini. Dobili smo novog patrijarha, istovremeno je na jednog vladiku organizovana hajka. Dobili smo i spomenik od devet miliona evra, kulu Beograda na vodi, nameštene tendere i neku “braću” koja su dobro zaradila. Proteste i blokade, Rio Tinto, rijaliti u Skupštini, energetski kolaps, mural Ratku Mladiću, hapšenja, logor Linglong... Dobro smo ostali “u pamet”, što bi se reklo...

Nova.rs vas podseća samo na deo onog što smo “preturili” preko glave u prethodnih 365 dana.

JANUAR

Afera prisluškivanje i rat predsednika Aleksandra Vučića i ministra vojnog Nebojše Stefanovića. Korona je bez kontrole, umire veliki broj ljudi, lekara… Istovremeno vlast organizuje svečano otvaranje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Kreće hajka na vladiku Grigorija, iako je u više navrata rekao da nema političkih ambicija.

Nebojsa Stefanovic Aleksandar Vucic
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić Foto:(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA

FEBRUAR

Srpska pravoslavna crkva izabrala je novog patrijarha – Porfirija. Imamo štrajkove frilensera i napad kokoškom na potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić.

Foto: Nova S

MART

Upravni sud poništio je odluku o izgradnju gondole na Kalemegdanu. Uprkos enormnom broju zaraženih i umrlih od korone, predsednik Srbije nije smeo da uvede vanredno stanje. Novoizabrani predsednik Demokrata Srbije, glumac Branislav Lečić optužen je za silovanje.

Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić

APRIL

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma osumnjičen je da je organizovao “bunga -bunga” žurke na kojima su podvođene i seksualno zlostavljane maloletne devojke. Epiloga nema, Marković je i dalje poslanik. Skupština nastavlja da bude rijaliti, a poslanik SNS Luka Kebara progovara kineski.

otvaranje nemačke fabrike u Jagodini Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

MAJ

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon priznaje da se krije broj umrlih od korone, koji je sve veći. SNS se javno odriče ministra Nebojše Stefanovića, svi odbori traže njegovu smenu. On podnosi ostavku, ali samo na čelu beogradskog odbora. Ostaje ministar odbrane. Vakcinisani građani dobijaju od države po 3.000 dinara.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

JUN

Članovi Narodne stranke predvođeni liderom Vukom Jeremićem ulaze u Predsedništvo Srbije. Dolazi do verbalnog okršaja između njega i predsednika Aleksandra Vučića. Upravni sud poništio je doktorat ministru Siniši Malom.

Vučić vs Jeremić Foto:Nova.rs

JUL

Izlazi prvi broj novina Nova. Sin pevača Šabana Šaulića izabran je za konzula u Cirihu.

Nova prvi broj Vrnjacka Banja
Novine Nova u Vrnjačkoj Banji Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

AVGUST

Kompanija Auto Čačak kupila je Beogradsku industrija piva, slada i bezalkoholnih pića (BIP) za 2,090 milijardi dinara. Zbog povećanog broja obolelih od korone, škole prelaze na “semafor” model rada. Kompanija Rio Tinto počinje sa kupovinom zemljišta u dolini Jadra.

Foto: N1

SEPTEMBAR

Izbija još jedna kriza na Kosovu i Metohiji. Kosovska policija zaustavlja vozila sa srpskim tablicama i upozorava vozače da imaju rok od pet dana da izvade privremene tablice. U Beogradu je potpisan Sporazum o izbornim uslovima između vlasti i dela opozicije, a u posredništvu poslanika Evropskog parlamenta. Deo opozicije odbio je da potpiše dokument. Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u oproštajnu posetu Beogradu. Organizovana je proslava Dana srpskog jedinstva na Savskom trgu, koja je okupila nekoliko hiljada ljudi.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

OKTOBAR

Glavni događaj ovog meseca je dodela ordena SPC glavnom uredniku Večernjih novosti Miloradu Vučeliću, što je izazvalo veliku pažnju i kritike javnosti.

Foto: SPC

NOVEMBAR

U ovom mesecu imali smo blokade auto-puta i drugih većih saobraćajnica širom Srbije koje su organizovali Savo Manojlović i pokret „Kreni – promeni“, ali i prateće tuče, motke i čekiće. Zahtevi protestanata su bili povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji su se tumačili kao pripremanje terena za kompaniju Rio Tinto i iskopavanje litijuma u dolini Jadra. Završen je tako što je predsednik Vučić pristao na zahteve. Policija je branila mural Ratku Maldiću, a aktivistkinja Aida Ćorović uhapšena je jer ga je gađala jajima. Radnici Linglonga progovorili su o uslovima u kojima žive i rade, koji podsećaju na logor.

Savo Manojlović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

DECEMBAR

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije pod kojim su, između ostalih, biznismeni s Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, bliskih SNS. Radoičić je i visokopozionirani predstavnik Srpske liste. Označeni su kao deo organizovane krimnalne grupe, osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića. Uprkos popuštanju pred zahtevima organizatora blokada, Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić kažu da se projekat Jadar ne povlači, te da bi Srbija morala da plati odštetu Rio Tintu milijardu evra ako ih oteraju iz Srbije. Biznismen i vlasnik koncerna „Farmakom B“ Miroslav Bogićević postigao je dogovor o prodaji svog udela u kompaniji „Politika novine i magazini“ (PNM) sa vlasnikom „Novosti“ Bobanom Rajićem.

Foto:MUP/N1

BONUS VIDEO: Kroz 2021. – godinu kovida, afera, protesta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare