Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Samo jedan lekar preminuo je u Hrvatskoj od koronavirusa, kažu za Nova.rs u Udruzi bolničkih ljekara Hrvatske (HUBOL). Ovaj podatak predstavlja uznemirujući kontrast u odnosu na više od 70 preminulih lekara u Srbiji.

Iz pomenute Udruge odgovorili su kratko na pitanje našeg portala: Koliko je lekara u Hrvatskoj preminulo od koronavirusa, nezavisno od toga da li su se zarazili na radnom mestu ili van njega?

„Prema našim informacijama u Hrvatskoj je preminuo samo jedan liječnik od posljedica infekcije uzrokovane SARS-COVID-2“, kažu iz Udruge.

Šta se onda dešava sa Srbijom?

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić izjavio je danas za agenciju Beta da je glavni uzrok velike smrtnosti i zaražavanja lekara od koronavirusa u Srbiji loša organizacija u kovid bolnicama i ambulantama, kao i iscrpljenost i nedostatak medicinskog kadra.

Panić je agenciji Beta potvrdio da je od početka pandemije u Srbiji preminulo više od 72 lekara, dok je broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima još uvek nepoznat. On je, pozivajući se na informaciju ministra zdravlja Zlatibora Lončara od pre mesec dana da je u Srbiji inficirano oko 3.300 lekara, ocenio da je stvarni broj zaraženih najmanje dvostruko veći. Kad se uporedimo sa zemljama u okruženju, dodao je Panić, broj zaraženih i preminulih zdravstvenih radnika u Srbiji je drastično veći, što govori o lošoj organizaciji u kovid sistemu.

Foto: NOVA S

„U prvom talasu pandemije osnovni uzrok velikog broja zaraženih medicinskih radnika je bila loša ili nedostajuća zaštitna oprema. Međutim, u drugom i trećem talasu pandemije osnovni razlog velikog broja zaraženih i preminulih lekara je loša organizacija u crvenim zonama, iscrpljenost i nedostatak zdravstvenog osoblja“, rekao je Panić. Najveći broj zdravstvenih radnika je zaražen zbog testa na antitela, dodao je doktor, koji je prema protokolu dugo bio reper za ulazak u bolnicu.

„Taj test je u prvih pet dana zaraze uvek negativan, tako da su pacijenti u situaciji kada su najinfektivniji ulazili u zelene zone na redovno lečenje i tu je dolazilo do značajnog oboljevanja zdravstvenih radnika“, rekao je Panić. Upitan da li je i koliko zaštitna oprema koju koriste zdravstveni radnici kvalitetna i bezbedna, Panić kaže da na nekim skafanderima piše da štite samo od prašine.

„Često dobijamo skafandere koji su za građevinu i na njima jasno piše da nisu medicinski. Sumnjamo da i maske koje trenutno stižu nisu kvalitetne kao što su bile u prvom talasu pandemije“, ocenio je doktor. Na pitanje Bete šta bi konkretno moralo da se promeni u kovid sistemu da bi se smanjio broj zaraženih lekara i ostalog medicinskog osoblja, Panić kaže da bi pod hitno trebalo da se prime svi zdravstveni radnici koji su trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Naveo je da je trenutno bez posla oko 2.300 lekara i 8.500 medicinskih sestara i da bi njihovo angažovanje značajno rasteretilo preopterećenost zdravstvenog sistema.

„Rad u kovid zonama mora da se bolje organizuje u smislu zamene kadra i da se bolje organizuju infektivni i čisti putevi kako ne bi dolazilo do njihovog ukrštanja. Takođe, prilikom presvlačenja zdravstvenih radnika u crvenim zonama trebalo bi da im neko pomogne da zaštitnu opremu pravilno svuku sa sebe“, objasnio je doktor. Prema njegovim rečima sa ovim merama se već prilično zakasnilo jer je u ovom trenutku još mnogo zaraženih zdravstvenih radnika hospitalizovano sa teškim kliničkim slikama.

Foto: REUTERS/Marko Djurica/Nova.rs/Arhiva

U pojedinim kovid bolnicama, kazao je Panić, zdravstveni radnici nisu imali zamenu od početka pandemije.

„Neoprostivo je i neprihvatljivo što vlasti i ministar zdravlja ne saopštavaju podatke o broju zaraženih i preminulih zdravstvenih radnika, jer se radi o podacima od javnog značaja koji su veoma bitni za dalje planiranje borbe protiv pandemije“, zaključio je dr Rade Panić.

 

Njegov kolega Zoran Radovanović za Nova.rs je ranije rekao, zaista je neobjašnjivo zašto u Srbiji lekari sada već svakodnevno gube živote zbog virusa. Sindikat lekara i farmaceuta i Ujedinjeni protiv kovida su najavili istragu kako bi utvrdili šta je izazvalo ovako visoku smrtnost među srpskim lekarima.

“Bitno je napomenuti da su tu navedeni svi lekari, ne samo oni koji su radili sa kovid pacijentima i u crvenoj zoni. Međutim, velika većina preminulih jeste zaražena na radnom mestu”, kaže epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović za Nova.rs, podsećajući da u Srbiji još uvek nije poznato kakvu opremu lekari koriste i koliko ih ona zapravo štiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare