Osnovna skola Josif Pancic
Osnovna škola Josif Pančić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Danas u Srbiji počinje nova školska godina, koja bi trebalo da liči na nastavu na kakvu smo navikli. Đaci će u školu ići u punom sastavu - odeljenja neće biti podeljena, a časovi će trajati 45 minuta.

Ova školska godina u Srbiji funkcionisaće po principu „semafora“ i u zavisnosti od zone nastava će se pohađati redovno u učionicama, po kombinovanom modelu ili onlajn. Praćenje broja zaraženih, od čega će zavisiti da li neke škola menja način rada, biće organizovano na lokalnom nivou, pa će tako biti moguće da u jednom delu Srbije nastava bude onlajn, a u drugom redovna u klupama.

Redovna nastava održavaće se u „zelenim“ školama, gde broj zaraženih mora biti manji od 5 odsto. Svi učenici će u školi biti istovremeno, sedeće zajedno i nositi maske samo dok odgovaraju, dok vakcinisani nastavnici neće morati da nose masku.

Ukoliko broj zaraženih pređe 5 odsto, škola prelazi u „žutu“ zonu i tada se ide po kombinovanom modelu od prošle godine. Razlika u odnosu na prethodnu jeste što će se smena ove godine vršiti na dnevnom, ne na nedeljnom nivou. Ukoliko broj zaraženih pređe 15 odsto, škola prelazi u crvenu zonu, a đaci pohađaju onlajn nastavu.

Kada se nosi maska

Tokom boravka u školi, đaci su obavezni da se pridržavaju epidemioloških mera, a jedno od pravila koje je zbunilo roditelje i profesore, jeste ono o nošenju maske. Tako, na primer, đak mora da nosi masku kada ide do toaleta, ali može da je skine dok sedi u klupi i sluša nastavu. Obavezni su, kako je ranije objasnio član Kriznog štaba dr Predrag Kon, da masku nose kada odgovaraju ili od ulaza u školu pa sve do svoje klupe.

„U klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku“, rekao je Kon.

Preporukama Ministarstva prosvete naloženo je i održavanje fizičke distance od jednog metra, redovno provetravanje prostorija, uklanjanje otpada i redovno čišćenje školske sredine.

Foto: Shutterstock

Ono što je novina ove školske godine, to je da će ona početi intoniranjem himne „Bože pravde“, a škole će to moći da učine u skladu sa tehničkim uslovima koje imaju.

I beogradski osnovci imaće jednu novinu ove godine, pa će đaci od 3. do 6. razreda dobiti tablete na kojima će moći da koriste digitalne udžbenike, a roditelji koji su kupili knjige moći će da se prijave za refundaciju troškova do 30. septembra.

Direktor osnovne škole „Josif Pančić“ u Beogradu Milan Bajić kaže za „Novu“ da su spremni za početak nove školske godine, kao i da će biti organizovano i intoniranje himne.

„Imamo dobro opremljene učionice i sve će biti organizovano“, objašnjava Bajić.

Navodi da će broj zaraženih biti verovatno praćen na nivou grada ili opštine i da već imaju iskustva sa informisanjem nadležnih o zaraženima.

Branko Ružić Beograd 24.08.2021. Završena sednica Kriznog štaba, izjave, Krizni štab, koronavirus, polazak u školu, škola, 1. septembar
Branko Ružić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ovaj model semafora ima smisla i već je primenjivan prošle godine u pojedinim zemljama u Evropi. Bitno je da brzo dobijamo informacije od roditelja da je dete zaraženo. I prethodne godine smo slali brojeve zaraženih Gradskom zavodu za javno zdravlje i Ministarstvu zdravlja“, precizira.

Samo u Tutinu nastava onlajn

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se model neposredne nastave, osim u srednjim školama u 15 jedinica lokalnih samouprava gde će nastava biti po kombinovanom modelu, a odeljenja će biti podeljena u grupe. To su opštine: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Ćuprija, Novi Pazar, Bojnik, Rekovac i Preševo. Jedina lokalna samouprava gde će se ići na onlajn nastavu u svim školama je Tutin.

Cene udžbenika

U Zavodu za udžbenike navode da su cene knjiga ostale iste u odnosu na prethodnu školsku godinu, a kompleti se kreću od 4.800 do 9.400 dinara u zavisnosti od razreda. Udžbenici za srednju školu koštaju oko 8.000 dinara. Najjeftiniji komplet je za četvrti razred osnovne škole, a najskuplji za šesti. Prosečna cena udžbenika za osnovce je 750 dinara, za srednjoškolce oko 900 dinara. Ove godine škole su mogle da izaberu i besplatne udžbenike fondacije „Alek Kavčić“.

Tu opciju iskoristilo je samo šezdesetak škola u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar