Foto:promo beoinfo

Upravni sud doneo je odluku da uvaži tužbu organizacije RERI i poništi građevinsku dozvolu Ministarstva građevinarstva koja je izdata za izvođenje pripremnih radova na Kalemegdanu za izgradnju gondole.

Ministarstvo je u obavezi da plati RERI-ju troškove upravnog spora u iznosu od 34.500 dinara, dok je zahtev grada Beograda za naknadu troškova spora odbijen. Predmet se vraća nadležnom organu, Ministarstvu građevinarstva, na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju presude u koju je Nova.rs imala uvid, između ostalog se navodi da je RERI tužbom osnovano ukazao da je rešenjem o građevinskoj dozvoli povređen zakon jer je ta odluka doneta isključivo u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, što u ovom slučaju nije bilo dovoljno.

Upravni sud napominje, da je Beogradska tvrđava spomenik kulture, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, da je i arheološko nalazište „Antički Singidunum“ i da se sve to nalazi na prostotu kulturno istorijske celine „Konsačićev venac“ takođe od izuzetnog značaja za Srbiju.

Imajući sve to u vidu, zaključuje se da su morali da se primene i Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakon o kulturnim dobrima čije su odredbe o ispunjavanju uslova za izvođenje radova na nepokretnim kulturnim dobrima Lexspecijalis u odnosu na Zakon o planiranju i izgradnji.

Sud između ostalog navodi i da iz svih dostupnih podataka i činjenica ne proizilazi tvrdnja tuženog da su bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za izdavanje posebne građevinske dozvole za izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole „Kalemegdan“.

Sud navodi da je tuženo Ministarstvo građevinarstva u obavezi da donese novo na osnovu zakona zasnovano rešenje i u skladu sa primedbama suda  koje su iznete u rešenju.

Podsećamo, RERI je podneo Upravnim sudom tužbu za poništavanje rešenja o građevinskoj dozvoli za izvođenje radova na izgradnji stanice gondole na Kalemegdanu.

Ministarstvo građevinarstva je 1. aprila 2019. izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se odobravaju pripremni radovi na Kalemegdanu, na kat. parceli 64/17, na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”. Pripremni radovi uključuju i iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova, a prethodno je na istoj parceli, bez izdate građevinske dozvole, posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana.

Upravni sud je 23. aprila 2019. prvo doneo privremenu odluku kojom su obustavljeni pripremni radovi na Kalemegdanu, navodeći da je zahtev RERI-ja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi. U obrazloženju odluke Suda bilo je navedeno i da odlaganje radove nije protivno javnom interesu niti bi se odlaganjem nanela nenadoknadiva šteta “protivnoj strani”.

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.

Zbog neregularnosti u procesu planiranja izgradnje gondole Evropa Nostra Srbija je uputila apel Ministarstvu kulture i informisanja da pokrene proceduru za stavljanje van snage Plana detaljne regulacije, i donese privremenu meru za odlaganje svih radova na izgradnji gondole.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare