Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija platiti milijardu evra ukoliko budemo odlučili da "izbacimo" Rio Tinto iz zemlje.

Govoreći o protestima zbog namere kompanije Rio Tinto da eksploatiše litijum u dolini Jadra, Vučić je kazao da su firmu u Srbiju doveli „i preko Velike Britanije joj se obavezali oni koji danas pozivaju na proteste“.

„U svemu tome nema ničeg fer. Ali hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo“, rekao je Vučić u intervjuu za Novosti.

Podsetimo, rukovodstvo „Rio Tinta“ istaklo je da je projekat “Jadar” transparentan, ali tačan iznos sredstava, namenjen za iskopavanje litijuma i bora i pokretanje rudnika, nije objavljen, iako se prema dostavljenom elaboratu može zaključiti da je budžet u tu svrhu unapred pripremljen.

U periodu od 2004. do 2020. godine, “Rio Tinto” je uložio 209,1 milion američkih dolara na troškove terenskih geoloških radova, pokazuju dokumenta ove kompanije, do kojih je došao naš portal.

Sa druge strane, nakon čestih izjava zvaničnika oko Rio Tinto, nije jasno koje je sve ugovorne obaveze je Srbija preuzela i kolika će zapravo biti šteta ukoliko se ugovor raskine.

Bonus video: Nova.rs u dolini Jadra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare