Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na Savskom trgu u Beogradu večeras je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" počela svečana ceremonija otkrivanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku svog obraćanja rekao da najpre mora da se zahvali patrijarhu Irineju.

„Želim prvo da kažem jedno veliko hvala našem patrijarhu Irineju, zato što nas je bodrio i hrabrio da činimo velike stvari“, kazao je Vučić, pa nastavio:

Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i veru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras, dragi narode, stojimo na mestu koje je neretko izazivalo stid svakoga od nas, na mestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cele zemlje“.

Vučić je rekao i da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vreme uspeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najlepši i najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i celu našu Srbiju. Uspeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u večno sećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja“.

Vučić je govorio i o važnosti Stefana Nemanje i dinastije Nemanjića.

„Morao je u svoju biografiju da objedini i dva sužanjstva, i brojna hrabra i viteška vojevanja, i mudru diplomatiju i odricanje od vlasti kako bi postao Sveti. Imali su Srbi Vlastimiroviće. Imali su Srbi Vojislavljeviće. Imali su Srbi i Vukanoviće. Imali su i Višeslava, i Mihaila i Svetog kralja Jovana Vladimira. Imali su Srbi i arhonte i kneževe i župane i kraljeve i svece – pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi joj podario. Da je Srbiji podario samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi joj podario. A podarivši nam obojicu, podario nam je Srbiju, jaku, prvi put istinski centralizovanu državu, koja je umela da nađe svoj suvereni prostor između Istoka i Zapada, između prvog i drugog Rima“ kazao je on, pa nastavio:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovaj velelepni spomenik predstavlja ga kao odlučnog vladara, u čijoj se desnoj ruci nalazi mač, a u levoj Hilandarska povelja. Do Nemanje bili smo pleme, a od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tu državotvornost simboliše mač. Tim mačem pravio je i gradio, a zatim čuvao i štitio Srbiju. Do Nemanje imali smo kulturu oponašanja i prevođenja. Od njega imamo kulturu kreacije, graditeljstva i pisanja. U kulturnom smislu postajemo punopravni član vizantijskog komonvelta. Tu pripadnost najnaprednijim kulturnim tokovima simboliše Hilandarska povelja. Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen“, rekao je između ostalog Vučić i istakao „da je ovaj spomenik veliki, zato što je priča o nama velika“.

Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć“, rekao je on.

Sa video bima se čuo govor blaženopočivšeg patrijarha Irineja. Naime, pušteni su stari govori u kojima patrijarh Irinej isticao važnost Stefana Nemanje i Svetog Save.

Okupljenima se najpre obratio Milorad Dodik.

Milorad Dodik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Danas svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji, ovim veličanstvenim spomenikom. Srbi su davno naučili da bez borbe nema države i ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome“, rekao je Dodik i dodao „da će ovaj spomenik vekovima svedočiti o tome kako se stvara država, ali i težnjama predsednika Vučića da ujedini tradicionalno i moderno“.

Ispred spomenika su i muzičari obučeni u viteške odore izveli su muziku koja podseća na srednji vek, a glumci su izveli igrokaze koji su istakli koliko je Stefan Nemanja bio značajan vladar, ali i koliko mu je bio važan duhovni život.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako javlja reporter Nova.rs sa lica mesta, na otkrivanju spomenika prisutan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Milorad Dodik predsedavajući Predsedništva BiH, ali i novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ambasador u SAD Marko Đurić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, predsedik SPAS Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić, ali i pripadnici Vojske Srbije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Zoran Radojičić i Draško Stanivuković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Ivica Dačić i Ana Brnabić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

*

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prisutan je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković.

Kako javlja naš reporter, nedaleko od zgrade stare Glavne železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej srpske istorije posvećen Nemanjićima, okupljeni su i građani.

Na Savskom Trgu je postavljen video bim odakle je pušten film o Stefanu Nemanji, njegovom značaju za Srbiju i nastanku spomenika.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom svečanosti obratiće se predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Milorad Dodik i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Istoričarka umetnosti Aida Ćorović izjavila je večeras na protestu na platou ispred Filizofskog fakulteta da se ne otkriva spomenik Stefanu Nemanji, već „aroganciji i bahatosti“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Podsetimo, po mišljenju gradskih čelnika, ovaj deo grada postaće novi centar prestonice.

Radovi na Savskom trgu počeli su u avgustu 2018. godine, po prvobitnom planu bilo je planirano da traju 420 dana, ali je u više navrata, iz različitih razloga odlagano, a u međuvremenu su čak menjani i planovi, kao i pojedini detalji u njima.

Centralni deo Savskog trga zauzima spomenik posvećen Stefanu Nemanji, čiji je izgled prethodnih meseci podelio srpsku javnost, ne samo zbog fizičke visine, estetike i mesta na kom je postavljen, već i zbog visine novca koji je uložen a u njega, a koje je zvanično ostao skriven.

Kako je večeras rekao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, cena spomenika nije objavljena jer tako nije želeo vajar, i da će se cena znati čim on da dozvolu.

„Cena spomenika nije nikakva tajna. Zahtev vajara je bio da se cena spomenika ne otkrije“, kazao je Vesić za Radio-televiziju Srbije i dodao da prema zakonu vajar ima prava da to traži i da će cena biti objavljena „posle završetka spomenika i dozvole vajara“, rekao je Vesić.

Visok je čak 23 metra, težak 68 tona, a šipovi su pobodeni 15 metara duboko u zemlju.

Na raspisanom tenderu za izgled spomenika pobedio je predlog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova i domaćeg arhitekte Petra Arsića, koji je za to nagrađen sa 50.000 evra. Međutim, kolika je vrednost kompletnog projekta, za sada je označena kao „državna tajna“.

Stefan Nemanja (1113-1199) bio je veliki župan Raške i rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića.

Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a zajedno sa svojim sinom Rastkom Nemanjićem – Svetim Savom, jedan je od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve (SPC) koja Stefana Nemanju slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare