Nema prepreka za jednu izbornu listu organizatora protesta “Srbija protiv nasilja” - većinski je stav proevropske opozicije. Ipak, pojedini opozicionari i dalje su oprezni, pa smatraju da bi pre donošenje konačne odluke o takvoj koaliciji trebalo preispitati da li bi opozicija više glasova dobila nastupom na jednoj listi ili u više kolona.

Više lidera opozicije i poslanika koji učestvuju u protestima tokom prošle nedelje poručilo je u izjavama za “Novu” da ostavljaju otvorenu mogućnost za formiranje jedne izborne liste, a pojedini ističu tu opciju kao najbolje rešenje. Međutim, postavlja se onda pitanje šta ih to sprečava da odluku već sad donesu.

Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba “Pravac Evropa” i potpredsednica SSP, navodi da što se tiče njene stranke prepreka nema.

“Dosadašnje iskustvo sa parlamentarnim partnerima sa kojima tehnički organizujemo proteste ‘Srbija protiv nasilja’, otvara prostor da je to moguće. Zajedno smo i juče podneli formalni zahtev za raspisivanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora”, kaže Tepić za naš list.

Marinika Tepić Foto: Privatna arhiva

Ona dodaje da je stav SSP-a od početka, od osnivanja 2019. godine bio za ujedinjenje opozicije do cilja.

“A to je prvo smena ovog režima sa našim političkim razlikama u drugom planu, a u prvom da bude sve ono oko čega se možemo okupiti. A onda kada se režim smeni, onda bi nova vlast mogla da obezbedi i izborne uslove tako da svako na fer i demokratski način kandiduje svoje politiku”, navodi Tepić.

Što se tiče Danijele Nestorović, poslanice Ekološkog ustanka, takođe nema prepreka za jednu izbornu listu organizatora protesta.

Utisak nedelje
Danijela Nestorović gošća u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

“Po prvi put, bez obzira koliko se drugi političari poznaju i svi su oni manje više bili i u vlasti i u opoziciji, vidim koliko sarađuju sa nama. Najkonstruktivnije predloge zapravo i daje taj deo opozicije koji nije bio na vlasti. Oni to prihvataju. Čini mi se da je već sve pokušano, a mi smo uneli i malo aktivističkog duha”, kaže Nestorović za “Novu”.

Iako je Srđan Milivojević u intervjuu za naš list nedavno rekao da je jedini uslov DS-a za jednu izbornu listu da se svi “eksplicitno izjasne da im je saradnja sa mafijaškim režimom neprihvatljiva”, Zoran Lutovac, lider demokrata, kaže za naš list da je potrebno naći formulu koja donosi potreban broj glasova za promenu vlasti.

“Važno je da format ukrupnjavanja donosi više glasova nego što bi dooneo pojedinačan izlazak na izbore. Važno je da pogrešnim ukrupnjavanjem ne delujemo odbijajuće, da u zbiru dobijemo manje glasova nego što bi dobili razdvojeno”, navodi Lutovac.

Zoran Lutovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On dodaje da nastavljaju saradnju u okviru formata “Srbija protiv nasilja”, a po nekim pitanjima i širem formatu.

“Takođe, na delu dajemo primer kako bi ta saradnja trebalo da bude još čvršća i intenzivnija tako što smo porpisali Deklaraciju o zajedničkjom delovanju – DS, Srce, Zajedno i Rumunska partija. Ostajemo otvoreni i za uspostavljanje saradnje sa drugima, pokazujući da smo spremni da u javnom interesu potiskujemo međusobne razlike”, navodi Lutovac.

Stefan Jovanović, šef poslaničke grupe NS, kaže da zajednički cilj opozicije mora biti da pobedi Aleksandra Vučića i njegovu antidržavnu politiku i ističe da bi ostvarili taj cilj, front opozicije trebalo bi da bude što širi.

Stefan Jovanović Foto: Narodna stranka

“To nije pitanje idelogija i partija, to je pitanje opstanka Srbije i preživljavanja našeg naroda. Zato bi u tom frontu trebalo da bude mesta za sve koji hoće da se bore za promene, kako za parlamentarne organizacije, tako i za vanparlamentarne. Cilj opozicije ne bi smeo da bude da, kako neko reče ‘da kapitalizuju proteste’ i da stranke imaju malo veći broj mandata u Skupštini ili dolazak na budžetsko finansiranje, jer to narod neće podržati. Narod očekuje ozbiljnost od političkih aktera i da naše lične razlike ostavimo po strani i radimo zajedno, kroz kakvu takvu koordinaciju do promene režima”, navodi Jovanović.

Za jednu izbornu listu nedavno se izjasnio Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije. On je u intervjuu za naš list rekao da će NPS apsolutno biti usmeren na stvaranje jednog velikog bloka u okviru grupacije “Srbija protiv nasilja“ i naveo da želi da na budućim izborima nastupe kao jedan blok koji će moći da se proširi.

Da je otvoren za mogućnost jedne izborne liste organizatora protesta za “Novu” je rekao i Radomir Lazović, lider Zeleno levog fronta. On je naveo i da bi prethodno trebalo da se uspostvi temeljni dogovor “Put do pobede”, a “jako su blizu”.

BONUS VIDEO Vučić: Do kraja meseca odluka o izborima, daću sve od sebe da obradujem opoziciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare