Foto:Anadolu Agency via AFP / AFP / Profimedia; Ministarstvo odbrane; Mandel NGAN / AFP / Profimedia; Mikhail KLIMENTYEV / AFP / Profimedia;

Sredinom juna će na jugu Srbije biti održana vežba “Platinasti vuk” u kojoj će pored naše vojske učestvovati i članice NATO, među njima i Amerika. To, inače, ne bi bilo iznenađujuće da naša država nije uvela moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima. Iako vlasti kažu da to nije njegovo ukidanje, već je reč samo o izuzetku, postavlja se pitanje da li je ovo jasan znak da se Srbija okreće ka Zapadu i NATO-u.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević saopštio je da će sredinom juna biti održana vežba vojski SAD, Srbije i 10 partnerskih država – „Platinasti vuk“.

Prema njegovim navodima, u ovom događaju nema “nikavih skrivenih signala i poruka ili probnih balona.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/

„To je najveća međunarodna vojna vežba na teritoriji Srbije i to nije nikakav deo tajne niti je sakriveno… To je javna odluka Vlade Srbije od pre dve nedelje da se odobri ta jedna vežba“, rekao je Vučević i dodao:

„To nije nikakva naznaka, skrivena ili javna, da Srbija napušta kurs vojne neutralnosti niti to znači da mi naginjemo na jednu ili drugu strani u ukrajinskom sukobu“.

Da li je zaista tako?

Ovo pitanje se logično nameće, s obzirom na to da je moratorijum na održavanje vojnih vežbi sa stranim partnerima uveden u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susednu Ukrajinu.

Pročitajte još...

Tada su vlasti u Srbiji saopštile da neće uvesti sankcije protiv Rusije, ali da će imajući u vidu politiku vojne neutralnosti do daljnjeg prekinuti sve vojne vežbe sa stranim partnerima. I sa Istoka i sa Zapada.

Zaključak Vlade Srbije od 16. marta, kojim je odobrena realizacija vežbe „Platinasti vuk 23“, praktično pokazuje da ovaj moratorijum ne važi za Zapad.

Jasan znak da se Srbija svrstala

S tim se slaže i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji za novine “Nova” kaže da je jasno da je moratorijum suspendovan.

Aleksandar Radić Foto: N1

“Ali, o tome nismo obavešteni. O Odluci Vlade kojom je uveden smo svojevremeno obavešteni, iako je to zapravo bio događaj bez presedana. Naša država odlučuje da uradi nešto što nikada nijedna zemlja u svetskoj istoriji nije uradila – prekida vojnu saradnju sa svim državama i to po sistemu pokupite svoje igračke i idite kući iz vrtića. Kasnije su shvatili da su pogrešili, jer je ova odluka izazvala brojne probleme u aktivnostima vojske. Zbog toga je prošle godine precizirano da se moratorijum, ipak, odnosi samo na vežbe”, navodi Radić.

Sad se tiho, na mala vrata, takva aktivnost vraća.

“Ali, problem je kako to objasniti javnosti koja je ostrašćena i izrazito proruski nastrojena. Zato se nastoji stvoriti atmosfera u kojoj to nije tema. Kao što neće biti tema ni gađanje na poligonu Šabla u Bugarskoj, na obali Crnog mora. Ta vežba je planirana za kraj maja, početak juna. Ne treba da naglašavam da je Bugarska članica NATO. Mislim da je sve ovo zajedno jasan znak da se Srbija svrstala. Mnogo elemenata pokazuje da se Srbija okrenula ka Zapadu i što se vežbi tiče, ali i kupovine naoružanja. Francuska u tom smislu sada postaje glavni partner. Da ponovim, u celoj priči za vlast je samo problem kako sve to učiniti što manje vidljivim. Zbog javnog mnjenja”, kaže Radić.

Ne treba požurivati s ocenama

S druge strane, vojni analitičar i predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović ne smatra da ovo nužno znači okretanje Zapadu i NATO.

Vlade Radulović Foto: N1

“Ne bih previše mistifikovao ovu vežbu. Ova vežba se tradicionalno održava od 2014. godine, a ne treba zaboraviti ni da naše snage učestvuju u mirovnim misijama EU i UN, gde su takođe članice NATO. Zato su ovakve vežbe od izuzetnog značaja upravo u pogledu interoperabilnosti naše vojske sa drugim armijama, sa kojima zajednički realizujemo zadatke na terenu. To se na kraju krajeva vidi i iz scenarija samog „Platinastog vuka“. Nedavno smo u Prokuplju imali i obuku naših deminera, u kojima su učestvovali instruktori NATO… E sad, da li je održavanjem vežbe “Platinasti vuk” indikativno moratorijum ukinut? Neko će reći da jeste, međutim, zvanično saopštenje kaže da je reč samo o izuzetku. Da li je zaista tako, da li je ovo izuzetak, da li će ih biti još ili je ovo možda znak da će moratorijum uskoro biti ukinut, videćemo”, navodi Radulović za Nova.rs.

Na pitanje da li smatra da je čudno da je “izuzetak” napravljen baš u slučaju vežbe sa NATO, a ne recimo s Rusijom, Radulović odgovara:

“Sve i da je moguće, u ovom trenutku bi bila neprihvatljiva vojna saradnja s Rusijom. S druge strane, ne bih požurivao ni s ocenama da je ovde reč o definitivnom okretanju ka Zapadu. Mislim da previše važnosti dajemo pojedinačnim slučajevima u donošenju tako velike odluke, zaključuje Radulović.

Ranije preuzete obaveze ili…

Ministarstvo odbrane je u odgovoru na pitanja za Radio Slobodna Evropa navelo da je reč o ranije preuzetim obavezama.

„Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima“, navelo je Ministarstvo. Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“, navedeno je u obrazloženju Ministarstva Odbrane za RSE.

U tom kontekstu treba podsetiti da je u prethodnim godinama Srbija osim vojnih vežbi sa zapadnim zemljama, među kojima su i članice NATO-a, organizovala i vojne vežbe sa Rusijom i njenom saveznicom Belorusijom.

Zbog zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“ održanoj u junu 2021. u Rusiji, Srbija je bila izložena kritikama Evropske unije. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je tada ocenio da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

BONUS VIDEO: Vučić saopštio: Vlada donela odluku da Kforu uručimo zahtev da se određeni broj vojske i policije vrati na KiM

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar