Koalicija Nacionalno okupljanje izjavila je da su, prema prvim rezultatima RIK, sačuvali parlamentarni status, ali iz ove koalicije stižu i ocene da "Srbija nije spremna za Nacionalno okupljanje".

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da je, prema prvim rezultatima RIK, koalicija Nacionalno okupljanje sačuvala parlamentarni status i ima 3,8 odsto.

„Želim da konstatujem da je ovaj rezultat rezultat kojim mi nismo zadovoljni, ali je posledica surove kampanje koja je vođena protiv Nacionalnog okupljanja, koje se našlo između dva bloka koja su pokušavala da održe monopol nad srpskom političkom scenom i da primoraju Nacionalno okupljanje da se opredeli između ta dva pola na srpskoj političkoj sceni“, kaže ona.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ističe da je ponosna na to što su „bili principijelni, vodili poštenu kampanju, ponašali se dostojanstveno, koristili metode koje su inače bile sastavni deo političke borbe i Zavetnika i Dveri“.

„Konstatujem da smo u poslednjih 10 dana kampanje dobili nula sekundi na svim nacionalnim frekvecnijama, da su nekoliko sati pre proglašenja izborne tišine plasirani tekstovi koji su bili direktno upereni protiv nas, bez bilo kakve argumentacije, zasnivali se na klevetama, a imali za cilj da naše birače dovedu u zabludu“, kaže ona.

Uprkos tome, dodaje ona, „zahvalni su građanima koji su izašli i dali im poverenje“.

„Prema poslednjim rezultatima, mi ćemo ponovo biti glas građana Srbije u Narodnoj Skupštini. Poručujemo da ćemo ostati dosledni svojoj politici, programu i principima. Zalagaćemo se protiv primene francusko nemačkog plana, borićemo se za zaštitu ustavnog poretka, naše poruke koje su afirmisale porodicu na prvom mestu biće i dalje osnov naše politike“, ističe ona.

Foto:

Njihov rezultat je, dodaje, „brana državnih i nacionalnih interesa“.

„Nema dileme da je Nacionalno okupljanje u čitavoj debati, borbi, kampanji, bilo na udaru onih koji su želeli da kreiraju politiku mimo građana Srbije. Naša politika nije bila okupljanje niti oko Vučića, niti oko Đilasa, već oko države Srbije. Očito je da je Srbija danas duboko polarizovana, da su Srbiju želeli da podele i da na taj način skrajnu sve političke stranke koje nisu na to pristajale“, kaže.

Oni će, ističe, barjak Nacionalnog okupljanja pronositi i dalje u Srbiji.

„Naš savez ostaje čvrst, postojan, ova koalicija je koalicija budućnosti, ponosna na svoje stavove, jer je stav mala stvar koja pravi razliku. Medijska hajka i cenzura prema Nacionalnom okupljanju doprinela je tome da nemamo rezultat koji bi odrazio pravu podršku koju imamo među građanima Srbije“, kaže ona.

Naglasila je da su ona i Boško Obradović, lideri ove koalicije, za 40 dana kampanje bili 16 minuta na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

„Najbolje pokazuje da je strah od Nacionalnog okupljanja strah od istine, od onih političkih snaga koje su rekle da će isključivo o svim postizbornim projekcijama odlučivati na osnovu principia i programa. Nastavljamo našu borbu, zahvaljujemo građanima koji su nam dali poverenje“, kaže ona.

Poručila je da se „vide u parlamentu sa istim starim principima, ali sasvim sigurno još intenzivnijom borbom“.

Foto: Bus Plus Production/ATAImages

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da „Srbija nije zrela za Nacionalno okupljanje“.

„Nažalost, Srbija je još uvek talac bivših politika propalih priča i zaista jednog i sadašnjeg i bivšeg režima, koji se neprestano recikliraju na izborima, ne donose ništa novo, uvek iznova razočaraju građane. Naš program, ove ideje, ova politika danas pobeđuje širom Evrope, nigde u Evropi danas ne pobeđuje politika koja danas pobeđuje u Srbiji. Srbija nije spremna za ideje Nacionalnog okupljanja, napravili smo pre vremena, koje nažalost, još nije došlo“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar