Aleksandar Vučić i Zoran Milanović Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu boravi u dvodnevnoj službenoj poseti Hrvatskoj, na poziv hrvatskog predsednika Zorana Milanovića. On je nakon zajedničkog sastanka izjavio da Srbija mora dati odgovore "na neke stvari koje su očite".

„Naši su stavovi jasni, Srbija mora da da odgovore na neke stvari koje su očite i ne mogu da promaknu pažnji ni malog deteta. Neko mora dati odgovore. Ne upirem prstom ni u koga, ali neko iza toga stoji. Ako ne bude nikakvih posledica, to znači da čekamo sledeći takav događaj, veće skale i magnitude, a to ne smemo dopustiti. Sva podrška Kosovu, da ga se primi barem u zajednicu evropskih država”, rekao je Milanović nakon sastanka sa Osmani.

Zoran Milanović Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Osmani je istakla je Kosovo zahvalno podršci Hrvatske.

„Srećni smo što imamo saveznike kao što je Hrvatska“, istakla je kosovska predsednica i zahvalila Milanoviću.

Navela je da je Hrvatska veliki prijatelj Kosova, saveznik i partner.

Vjosa Osmani Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

„Vi ste bili na našoj strani kad je bila ugrožena naša bit“, rekla je Osmani Sandriu, dodajući da Kosovo na Hrvatsku gleda kao na glavnog saveznika, ne samo u regionu.

„Delimo deo zajedničke istorije, sticanje slobode i nezavisnosti. Stotine albanskih građana se borilo za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Hrvatska je deo misije KFOR-a na Kosovu“, navodi Vjosa Osmani Sandriu.

Dodala je i da „gospodarska saradnja Kosova i Hrvatske“ napreduje te da je uverena da je prijateljstvo dva naroda duboko ukorenjeno.

“Kosovo se suočava s jednom od najtežih situacija zbog terorističkih aktivnosti naređenih iz Srbije i nadam se da će naši saveznici pokazati jasnoću u međunarodnim odnosima i sprečiti hibridna delovanja u regionu. Jako malo zemalja razume s čime se suočava Kosovo. Hrvatska se početkom 90-ih suočila sa sličnom matricom Miloševićevog režima“, kazala je Osmani Sandriu.

PROČITAJTE JOŠ

„Kao i dosad, očekujemo dalju podršku Hrvatske tokom suočavanja s ovim ozbiljnim izazovom koji može imati posledice za region. Verujem da će vaš doprinos biti od ključne važnosti za očuvanje sigunosti regiona“, ističe kosovska predsednica.

Milanović je podsetio da je više puta do sada javno pozvao članice EU koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Službeni bilateralni sastanak dvoje predsednika održan je u Uredu Predsednika Republike, a Osmani Sandriu će se sastati i s predsednicima Sabora i Vlade. Tokom boravka u Hrvatskoj predviđen je, između ostalog, i njen susret s pripadnicima albanske zajednice koja živi u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO Predsednica Kosova za CNN: Osmani traži od međunarodne zajednice da uvede sankcije Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar