Vjosa Osmani i Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, DoÄŸukan Keskinkılıç / AFP / Profimedia

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Srbija namerava da „anektira“ sever Kosova po istom scenariju po kojem je Rusija anektirala Krim i da Beograd zbog svojih postupaka i agresije mora da snosi odgovornost. Ona je istakla da neće biti sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dok se „protiv Srbije ne preduzmu sankcije“.

„Svojom propagandom Beograd huška stanovništvo severnog Kosova. Za to vreme terorističke grupe se obučavaju u srpskim vojnim bazama. Ilegalnim rutama se na sever Kosova krijumčari teško naoružanje i paravojska u uniformama bez oznaka“, rekla je Osmani u intervjuu za nemački dnevnik Velt (Welt).

Tvrdi da Priština poseduje mape, snimke dronova, oružje napadača, i da je proučen i sadržaj telefona koje su bežeći ostavili, a koji jasno ukazuje da su „napadači 24. septembra planirali da istovremeno na 37 lokacija u hibridnoj operaciji stvore atmosferu za zauzimanje severa Kosova“.

Vjosa Osmani Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Na pitanje da li misli da je grupa kod manastira Banjska delovala po direktnom naređenju srpskih vlasti, Osmani je odgovorila „apsolutno“.

„Bez srpskog državnog aparata nikada ne bi došli do vojnog naoružanja koje smo zaplenili. Ti ljudi su obučavani u srpskim vojnim bazama uz koordinaciju ministra odbrane“, rekla je Osmani.

Ova predsednica kaže i da za sada nije potpuno potvrđeno da je Srbija povukla deo vojske iz zone duž administartivne linije sa Kosovom i da se čeka „konačna potvrda zapadnih partnera“.

Osmani je rekla da je pitanje zašto bi Srbija rizikovala unapređene odnose sa SAD i Evropskom unijom, pitanje za „racionalne ljude“, ali da Priština „od srpskog rukovodstva ne očekuje racionalnost“.

Ocenila je da pojedine izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića „treba da probude“ sve one koji misle da je sa njim moguće stvoriti mir.

Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/Serbian Presidential Press Service via AP

Upitana za kritike Vučića da vlada u Prištini ne radi dovoljno da zaštiti srpsku manjinu na Kosovu i da Srbi napuštaju Kosovo, odgovorila je da je to „ista retorika kojom je (Slobodan) Milošević 1990-ih godina pravdao ratove u bivšoj Jugoslaviji, isti jezik kojim (Vladimir) Putin objašnjava svoju invaziju Ukrajine“.

Prema njenim rečima, majska odluka SAD da Kosovu uvede sankcije zbog nedovoljne saradnje na deeskalaciji situacije, „bila je nesporazum sa međunarodnim partnerima, koji je uspešno izglađen“.

„Danas smo potpuno jedinstveni da zaustavimo destabilišuće ponašanje Srbije“, dodala je Osmani.

Osmani je rekla da je cilj Rusije da otvori novi front protiv Zapada, kako bi njegovu pažnju skrenula na veći broj konflikata, i kako se ne bi koncentrisao samo na Ukrajinu.

„Moskva je zato zainteresovana i da dođe do nove eskalacije na Zapadnom Balkanu, zato što će to poljuljati na vrednostima zasnovane sisteme EU i NATO. A Vučić, Putinov najbolji prijatelj, u tome mu pomaže. Istovremeno, Rusija je proteklih godina podržavala Srbiju politički, vojno i ekonomski“, tvrdi ova predsednica.

Kosovo, prema njenim rečima, od Zapada i Nemačke traži bezbednosne garancije – „potrebno je obezbediti granicu između Kosova i Srbije kako bi se sprečio šverc vojne opreme“.

Dodala je da Nemačka „raspolaže čitavim nizom instrumenata da Srbiji bilateralno pošalje jasnu poruku, na primer i kroz sankcije“.

Foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

„Bez sastanka sa Vučićem dok se „protiv Srbije ne preduzmu sankcije“

Iako su kosovski mediji, pozivajući se na britanski Gardijan, sinoć najavljivali mogućnost da se danas u Španiji sastanu predsednik Srbije i kosovska predsednica i to na insistiranje Emanuela Makrona i Olafa Šolca – Vjosa Osmani sada kaže da razloga za sastanak nema, sve dok se „protiv Srbije ne preduzmu sankcije“.

A zbog toga je danas u Granadu i došla, kako je izjavila medijima uoči početka samita Evropske političke zajednice.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ovde sam da tražim podršku evropskih saveznika za uvođenje sankcija Srbiji, jer tako više neće biti ohrabreni da ponavljaju dela protiv Kosova i njegovih suseda, iznova i iznova“, kazala je ona, prenosi Gazeta Express.

Sve do tada, kaže ona – nema razloga da se sastane sa srpskim predsednikom. Štaviše, smatra da sankcije treba da se uvedu i njemu samom.

„Nema razloga da se sastajemo, a da ne budu uvedene sankcije Vučiću. Prvo sankcije, pa onda da razgovaramo o ostalim stvarima“, kazala je novinarima, a prenosi takođe Gazeta.

Dodala je da nema unapred konkretno najavljenih sastanaka sa liderima danas na ovom samitu, ali da se nada da će o dešavanjima u Banjskoj na Severu Kosova imati prilike na govori na diskusijama u sklopu samita.

PROČITAJTE JOŠ

A kada je već u Španiji, iskoristila je priliku da i ovu državu, jednu od pet članica Evropske unije koja kosovsku nezavisnost ne priznaje – pozove da osudi „postupak Srbije“, odnosno „da shvati da podrška agresoru ne doprinosi miru i stabilnosti“.

„Španija je zemlja koja doprinosi miru i stabilnosti na celom kontinentu, nadam se da će razumeti da podrška agresoru za koga postoje jasni dokazi od 24. septembra, neće pomoći miru i stabilnosti. Nadam se da će Španija slediti liniju drugih zemalja da preduzme mere protiv Srbije za ovaj čin koji je počinila ne samo protiv Kosova već i protiv mira i bezbednosti cele Evrope”, kaže ova predsednica.

Nakon nezvanične najave, da će nemački kancelar i francuski predsednik pokušati da Osmani i Vučića okupe u Španiji „usred tekućeg političkog neprijateljstva“ između ove dve strane – Olaf Šolc je samo potvrdio da će se u Granadi, između ostalog, razgovarati o situaciji na Kosovu, odnosno pronalaženju mirnog rešenja za trenutnu situaciju.

Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav/

Iz Granade se danas nakratko oglasio i Vučić, uz poruku da ga očekuju teški razgovori tokom ovog samita.

Ipak, već prvi razgovor sa britanskim premijerom, Rišijem Sunakom – Vučić je ocenio kao odličan. Tema im je bila i situacija na Kosovu.

Prethodno je potvrdio da će se u Španiji sastati i sa evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom, kao i sa francuskim predsednikom.

BONUS VIDEO Povlačenje policije sa severa Kosova – Beograd, Priština i EU politički zloupotrebljavaju sever

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar