Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Politički analitičar Boban Stojanović ocenio je danas da se spajanja lokalnih izbora sa parlamentarnim čine da se lokalna demokratija ubije i da se učini da ona suštinski ne postoji.

„(Predsednik Srbije Aleksandar) Vučič želi da vodi nacionalnu kampanju oko svog imena i time će pokušati da sakrije stranku i nepopularne pojedince po opštinama i gradovima. Parlamentarni izbori će biti opet izbori sa poznatim pobednikom, a pokušaće da podigne rezultat svojim listama koje će on da vodi od Kanjiže do Vranja“, kazao je Stojanović agenciji Beta.

Boban Stojanović Foto:FoNet/Milica Vučković

Dodao je i da će aktuelna Vučićeva vlast obnoviti parlamentarni mandat za četiri godine i „taman“ iskoristiti lokalne odbore da ne vodi kampanje samo za sebe, već da doprinosu i stranci na nacionalnom nivou.

Upitan kako bi opozicija trebalo da reaguje na navode Vučića da će izbori u Srbiji biti objedinjeni, kazao je da je ona sve to znala i da joj ostaje da se pripremi da pokuša da uzme vlast u nekim većim gradovima.

PROČITAJTE JOŠ...

Stojanović je kazao i da nije siguran kako opozicija može da spreči Vučića u tome, ali da to nije nešto što se nije moglo očekivati „iste sekunde“ nakon što su završeni prošli izbori.

Vučić je ranije najavio da će izbori biti održani u narednih sedam ili osam meseci ali da će uz lokalne verovatno biti održani i izbori za republički parlament.

„Opozicija da bojkotuje izbore ako pre toga ne budu beogradski“

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da bi opozicija trebalo da bojkotuje najavljenje lokalne i parlamentarne izbore ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne održi obećanje i ne raspiše beogradske izbore pre kraja 2023. godine.

Cvijetin Milivojević Foto: Ivan Dinić/Nova

„Opozicija mora da insistira na beogradskim izborima koji će biti održani pre ovih natkrivljenih. Treba da zahteva beogradske izbore koje je Vučić obećao kada se sastao sa Đilasom 12. aprila prošle godine. Beogradski izbori biće test za izbore na proleće“, rekao je Milivojević agenciji Beta.

On je ocenio da Srpska napredna stranka nema legitimitet i da su objedinjeni izbori „stara taktika“ Aleksandra Vučića.

„Ova vlast je oktroisana. Volja naroda nije ispoštovana. Ovi građanski protesti će se samo intenzivirati od septembra i opozicija ne bi trebala da odustaje od svojih zahteva“, rekao je Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar