Dragan Šormaz Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reagujući na Tviteru na vest našeg portala da fondacija Dragana Vasiljković, poznatijeg kao Kapetan Dragan, deli majice sa likom Zvezdana Jovanovića, ubice Zorana Đinđića, kao i da planira peticiju za njegovo oslobađanje, poslanik SNS Dragan Šormaz je napisao da ne zna šta je za hapšenje i zabranu delovanja ako nije ovo, dodajući da čeka tužilaštvo 48 sati.

„Ja ne znam šta je za hapšenje, suđenje, zabranu delovanja ako ovo nije?!! Đinđića sam upoznao 1990, nikada nismo bili potpuni politički istomišljenici, ali ovaj koji ga je ubio je bilmez bez mozga i zver koja je učinila zločin nad celom nacijom! Čekam tužilaštvo 48 sati“, napisao je Šormaz.

Nakon neuspeha političkog pozicioniranja posle odsluženja trinaestogodišnje kazne za ratne zločine, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, posvetio se “humanitarnom radu” za spas “utamničenih srpskih heroja u ustaškim i drugim zatvorima”, sa kojima deli ista krivična dela protiv čovečnosti, pisao je naš portal.

Za te potrebe osnovao je i fondaciju “Kapetan Dragan”, koja je pored navodnih filijala u Švedskoj i Norveškoj, nedavno otvorila i svoje predstavništvo u multietničkoj Subotici.

Po skromnim podacima sa društvenih mreža, “fondacija” funkcioniše po principu donacija, mada nigde nije transparentno pojašnjeno kako se tim novcem pomaže osuđenicima, odnosno “herojima” iza rešetaka, navodili smo.

“Pomoć koja nama treba je ili novac ili vreme. Ne mora to biti veliki novac niti puno vremena. Na primer: za boks cigareta mesečno će nekom utamničenom heroju značiti da neko misli na njega. To može svako. Ili ako ste locirani blizu neke od naših kancelarija, par sati nedeljno volonterskog rada, ali svako bi trebao da se ukljući prema svojim mogućnostima bez obzira koliko to malo bilo”, pojasnio je Vasiljević na Fejsbuk stranici fondacije.

On je takođe dodao da je “ potpuno fokusiran na pomoć Srbima u ustaškim i drugim zatvorima koji su tamo samo zato jer su Srbi”, te da “ne može rešiti sve probleme ovoga sveta”, ali da će dati sve svoje resurse za “pomoć utamničenim srpskim herojima”.

Među te heroje Vasiljević svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu premijera Zorana Đinđića.

Kako se navodi na stranici, ova fondacija od septembra kreće i u “nacionalnu kampanju”, odnosno “prikupljanje peticije za predsedničko pomilovanje heroja Zvezdana Jovanovića”. Vasiljević u objavama traži donatore i volontere za “preko 200 punktova u Srbiji”, a on će, za uzvrat, “nastojati da im svima poklone majicu” sa Jovanovićevim likom.

Jedan od punktova će, svakako, biti upravo u novim prostorijama u Subotici.

Na činjenicu da ratni zločinac otvara svoje kancelarije u gradu koji je “političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji”, reagovao je i Tomislav Žigmanov, lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, uz napomenu da se ovakav potez ne može nazvati slučajnošću.

On je, takođe, dodao da je zabrinjavajuće što “takve aktivnosti, a usmjerene protiv Hrvata, za svoja mjesta imaju Hrtkovce, Suboticu …”, podsećajući na činjenicu da je haški osuđenik Vojislav Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću i otvorio stranačke prostorije Srpske radikalne stranke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare