Dragan Vasiljkovic Kapetan Dragan
Dragan Vasiljković Kapetan Dragan Foto:Screenshot/Facebook/Fondacija Kapetan Dragan/EPA-EFE/STRINGER

Nakon neuspeha političkog pozicioniranja posle odsluženja trinaestogodišnje kazne za ratne zločine, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, posvetio se “humanitarnom radu” za spas “utamničenih srpskih heroja u ustaškim i drugim zatvorima”, sa kojima deli ista krivična dela protiv čovečnosti. Za te potrebe osnovao je i fondaciju “Kapetan Dragan”, koja je pored navodnih filijala u Švedskoj i Norveškoj, nedavno otvorila i svoje predstavništvo u multietničkoj Subotici.

Po skromnim podacima sa društvenih mreža, “fondacija” funkcioniše po principu donacija, mada nigde nije transparentno pojašnjeno kako se tim novcem pomaže osuđenicima, odnosno “herojima” iza rešetaka.

“Pomoć koja nama treba je ili novac ili vreme. Ne mora to biti veliki novac niti puno vremena. Na primer: za boks cigareta mesečno će nekom utamničenom heroju značiti da neko misli na njega. To može svako. Ili ako ste locirani blizu neke od naših kancelarija, par sati nedeljno volonterskog rada, ali svako bi trebao da se ukljući prema svojim mogućnostima bez obzira koliko to malo bilo”, pojasnio je Vasiljević na fejsbuk stranici fondacije.

On je takođe dodao da je “ potpuno fokusiran na pomoć Srbima u ustaškim i drugim zatvorima koji su tamo samo zato jer su Srbi”, te da “ne može rešiti sve probleme ovoga sveta”, ali da će dati sve svoje resurse za “pomoć utamničenim srpskim herojima”.

Među te heroje Vasiljević svrstava i Zvezdana Jovanovića, ubicu premijera Zorana Đinđića.

Pomoć za Zmiju

Kako se navodi na stranici, ova fondacija od septembra kreće i u “nacionalnu kampanju”, odnosno “prikupljanje peticije za predsedničko pomilovanje heroja Zvezdana Jovanovića”. Vasiljević u objavama traži donatore i volontere za “preko 200 punktova u Srbiji”, a on će, za uzvrat, “nastojati da im svima poklone majicu” sa Jovanovićevim likom.

Jedan od punktova će, svakako, biti upravo u novim prostorijama u Subotici.

Na činjenicu da ratni zločinac otvara svoje kancelarije u gradu koji je “političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji”, reagovao je i Tomislav Žigmanov, lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, uz napomenu da se ovakav potez ne može nazvati slučajnošću.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

On je, takođe, dodao da je zabrinjavajuće što “takve aktivnosti, a usmjerene protiv Hrvata, za svoja mjesta imaju Hrtkovce, Suboticu …”, podsećajući na činjenicu da je haški osuđenik Vojislav Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću i otvorio stranačke prostorije Srpske radikalne stranke.

Istog stava je i Aleksandar Olenik, advokat i borac za ljudska prava, koji ističe da se Vojvodina, upravo zbog svoje multietničnosti, ciljano bira kao polgon za aktivnosti koje doprinose raspirivanju nacionalne mržnje.

„Naša sramota“

“Vučić, Dačić i Vulin i dalje vladaju i Srbijom i nama, a to je već naša sramota. Svi nabrojani gospodari tadašnje Srbije su sprovodili politiku ’Velike Srbije’ a sada tu istu politiku nazivaju ’Srpskim svetom’. Ostvarenje politike Vučićevog ’Srpskog sveta’ u svakom slučaju vodi do novih ratova i do novih ratnih zločina. Ko će bolje sprovoditi njihovu zločinačku politiku od onih koji su već počinili ratne zločine? “, kaže Olenik, podsećajući i da bivši ratni komandant opštine Čajniče Duško Kornjača, osumnjičen za zločine protiv čovečnosti, danas slobodno živi i radi kao lekar u Novom Sadu, uprkos Interpolovoj poternici za njim.

Advokat Aleksandar Olenik, Foto: medija centar beograd

Kako kaže, Kornjača “nažalost nije jedini optuženi za ratne zločine kome je ’’crna rupa evrope – Vučićeva Srbija’’,  pružila zaštitu od zakona”.

“Ako vidimo da smo Dušku Kornjači dozvolili da uživa u slobodi dok ne dođe u priliku da ponovi zločine, ne piše nam se dobro. Svi ratni zločinci su zaštićeni od zakona u Srbiji jer su sve ratne zločine počinili po naređenju sadašnje vlasti i sprovodeći politiku sadašnje vlasti. Zato će bivši ratni komandant Duško Kornjača, i još mnogi slični njemu, slobodno živeti sve do sledećeg rata, jer svi nacionalizmi uvek završe ratom i ratnim zločinima. Tako da je jasno kuda ide Vučićev ’Srpski svet’ ali samo ako mu mi to dozvolimo”, smatra Olenik.

Komentari

Svi komentari (6)