Sleteo prvi avion na aeorodrom Rosulje, Vučić: Biznis avijacija najbrže raste

Politika 26. jun 202212:10
Podeli:
Aleksandar Vučić na aerodromu Rosulje Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca, prvi sportski aerodrom u okviru Aerodroma Srbije otvara se nakon dve godine izgradnje, za koju je Vlada Srbije izdvojila 342 miliona dinara.

Vučić je rekao da će taj aerodrom moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

„Biznis avijacija raste najbrže u celom svetu“, istakao je Vučić.

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa koji imamo u zemlji.

Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga će prisustvovati mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

"Rosulje" su pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Bonus video: Predsednik rešio Fijat, penzije... 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar