Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,EPS

Kao čovek od poverenja Aleksandra Vučića, Siniša Mali obavlja ne samo funkciju ministra finansija, već je zašao i u sektor energetike. Tako je Mali, umesto resorne ministarke Zorane Mihajlović, “zahvaljući prijateljima iz Mađarske” obezbedio 500 miliona kubika gasa, a nedavno je i sklopio tajni ugovor o konsultanskim uslugama sa jednom norveškom firmom.

Aktuelni ministar finansija dugo je važio za glavnog kandidata za novog premijera. Ipak, predsednik Aleksandar Vučić u jednom trenutku je presekao i naveo da Mali može da bude premijer za četiri godine, ako se bude dalje “dokazivao” i “dodatno uozbiljio”.

Za to vreme, nekadašnji gradonačelnik Beograda završava ključne poslove u oblasti energetike, umesto za to nadležnog ministarstva, odnosno resorne ministarke Zorane Mihajlović.

Tako je Siniša Mali nedavno potpisao tajni ugovor sa norveškom kompanijom “Rystad Energy” o konsultantskim uslugama za energetski sektor, o čemu je Mihajlović samo naknadno obaveštena. Tim ugovorom će, kako je dogovorom predviđeno, Srbija pomenutoj firmi platiti najmanje 1,55 miliona dolara i to za samo deo posla.

Mali je ugovor potpisao mimo procedura, odnosno bez raspisivanja javne nabavke, uz obrazloženje da bi u suprotnom Srbija bila u obavezi da pruži informacije za koje smatra da bi njihovo otkrivanje štetilo bitnim interesima njene bezbednosti.

U junu ove godine ministar finansija završio je posao nabavke i skladištenja gasa, što se takođe ne nalazi u njegovom opisu posla. On je tada rekao da je država Srbija “zahvaljujući prijateljima iz Mađarske” uspela da obezbedi dodatnih 500 miliona kubika gasa, koje ćemo čuvati u dva skladišta u Mađarskoj. Nije otkrio koliko će nas to koštati, osim da smo dali avans od 250 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme. Jedna je MET, a druga MVM, koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa”, rekao je Siniša Mali.

Ono što je u vezi celog ovog slučaja vrlo interesantno jeste da resorno Ministarstvo rudarstva i energetike, koje bi po prirodi stvari trebalo da se bavi ovakvim poslovima – preskočeno. Cena i svi prateći detalji ugovora bili su tajna i za ministarstvo koje predvodi Zorana Mihajlović.

Prema informacijama do kojih je tada došao list “Nova”, u Mađarsku su na pregovore o energetici pored Malog i Bajatovića otišli i predstavnici Elektromreže Srbije i EPS.

Sporazum o energetici predložilo je Ministarstvo finansija, a napravljen je i ugovor o kupovini i skladištenju gasa između Srbijagasa i pomenutih mađarskih firmi, a taj ugovor išao je preko Ministarstva privrede.

Ministarstvo rudarstva i energetike o svemu je naknadno obavešteno, a kako saznajemo ugovor nije priložen na sednici Vlade Srbije.

BONUS VIDEO EPS: Milijarda evra a i jače, za uvoz struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar