Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je slavodobitno objavio da je država Srbija “zahvaljujući prijateljima iz Mađarske” uspela da obezbedi dodatnih 500 miliona kubika gasa, koje ćemo čuvati u dva skladišta u Mađarskoj. Ono što ministar nije rekao jeste koliko će to Srbiju koštati. Za sad je poznato samo da smo dali avans od 250 miliona evra, a ono što je u vezi celog ovog slučaja vrlo interesantno jeste da resorno Ministarstvo rudarstva i energetike, koje bi po prirodi stvari trebalo da se bavi ovakvim poslovima - preskočeno. Cena i svi prateći detalji ugovora tajna su i za ministarstvo koje predvodi Zorana Mihajlović.

Od kako je počela energetska kriza zbog ruske agresije i rata u Ukrajini u više navrata se govorilo o tome da skladište gasa koje imamo u Banatskom dvoru nije dovoljno da Srbiji obezbedi sigurnu zimu. Uprkos sporazumu sa Moskvom o nabavci gasa, koji su nedavno dogovorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Rusije Vladimir Putin.

Zato se ušlo u pregovore s Mađarskom, a o rezultatima je javnost obavestio ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme. Jedna je MET, a druga MVM, koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra”, rekao je Siniša Mali.

Kako će se ovaj aranžman finansirati

Prema rečima Siniše Malog pomenuti dogovor je veoma brzo postignut, samo dve nedelje nakon susreta sa mađarskim šefom diplomatije u Budimpešti, ali i nedavnog susreta Viktora Orbana sa Aleksandrom Vučićem na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. On je saopštio da će aranžman biti finansiran jednim delom iz budžeta Srbije, a drugim delom iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske, dok će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

Najavio je i da će dogovorenih 500 miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će nam onda biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.

Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila, na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, gas po povoljnijoj ceni (2,2 milijarde kubika gasa po naftnoj formuli, po ceni koja će se kretati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa).

“U Banatskom dvoru trenutno imamo približno 200 miliona kubnih metara gasa na raspolaganju, a u sledećih 55 dana napunićemo do ukupno 270 miliona kubnih metara gasa. Sa 500 miliona kubnih metara iz Mađarske, od oktobra do aprila, mi ćemo u potpunosti obezbediti potrebne količine gasa za funkcionisanje privrede, za domaćinstva i za građane”, naveo je ministar.

Cena tajna

Ugovor sa predstavnicima mađarske kompanije MVM CEEnergy Gaborom Orbanom i Laslom Fričom potpisao je generalni direktor JP Srbijagas Dušan Bajatović, dok su ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Pročitajte još...

Prema informacijama do kojih je došao list Nova, u Mađarsku su na pregovore o energetici pored Malog i Bajatovića otišli i predstavnici Elektromreže Srbije i EPS.

Sporazum o energetici predložilo je Ministarstvo finansija, a napravljen je i ugovor o kupovini i skladištenju gasa između Srbijagasa i pomenutih mađarskih firmi, a taj ugovor išao je preko Ministarstva privrede.

Ministarstvo rudarstva i energetike o svemu je naknadno obavešteno, a kako saznajemo ugovor nije priložen na sednici Vlade Srbije. Dakle niko od ministara, osim Siniše Malog ugovor nije video.

To znači da i cena ostaje tajna.

“Mi nismo odavde”

Da je zaista ovako potvrđuju i odgovori na pitanja koje je redakcija lista Nova poslala Ministarstvu rudarstva i energetike.

Naša pitanja su bila: Koliko će nas ovaj aranžman koštati i da li ministarstvo može da nam da na uvid ugovor o ovom zaključenom poslu.

Mihajlović o energetskoj zavisnosti Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je juče da su oni koji su se borili da se ništa ne menja u srpskoj energetici i da ona ostane zatvorena doveli Srbiju u poziciju da danas zavisi od jednog dobavljača, saopštio je njen kabinet.

„Imati samo jednog snabdevača, ma ko to bio, najveća je greška za bilo koji ekonomiju, a kamoli za male ekonomije kad je reč o energetskoj bezbednosti. Nije prvi put da napadaju i moje znanje i rad zbog toga što govorim istinu o gasnoj bezbednosti Srbije i što ukazujem na mogućnosti da se srpska energetika razvija“, rekla je Mihajlović.

Ovo su odgovori:

“Molimo vas da se za odgovore na postavljena pitanja obratite Ministarstvu finansija i Ministarstvu privrede, s obzirom da Ministarstvo rudarstva i energetike nije ni na koji način učestvovalo u procesu ugovaranja skladištenja i nabavke gasa i struje sa Mađarskom. Ministarstvo rudarstva i energetike je imalo uvid u energetski sporazum koji je predložilo Ministarstvo finansija, koji je opšteg karaktera i saglasilo se sa predlogom, ali je potpisnik i realizator sporazuma Ministarstvo finansija, a ne Ministarstvo rudarstva i energetike”, navode iz Ministarstva rudarstva i energetike i dodaju:

“Takođe, Ministarstvo rudarstva i energetike nije imalo uvid u ugovor između Srbijagasa i mađarske kompanije, koji je odobrilo Ministarstvo privrede, a iz kojeg bi se mogle videti informacije o količini i cenama, kao i drugi elementi ugovora”.

Ista pitanja poslali smo i Ministarstvu finansija i Ministarstvu privrede, ali do zatvaranja ovog broja odgovore nismo dobili.

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlović o zabrani da govori za Novu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar