Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić i Siniša Mali Beograd na vodi
Aleksandar Šapić, Aleksandar Vučić i Siniša Mali Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Siniša Mali, aktuelni ministar finansija i visoki funkcioner SNS, važio je za glavnog kandidata za premijera u budućoj vladi. Ipak, iz trke za tu funkciju i zvanično ga je eliminisao Aleksandar Vučić, navodeći da Mali može da bude premijer za četiri godine, ako se bude dalje “dokazivao” i “dodatno uozbiljio”.

Još u izbornoj noći u prostorijama SNS Siniša Mali prozvan je kao budući premijer i nasledenik Ane Brnabić na toj poziciji. Prethodnih nedelja o tome su pisali svi mediji, a Aleksandar Vučić te informacije nije demantovao, navodeći da je zadovoljan njegovim i radom Ane Brnabić. Govorio je i da postoje četiri kandidata za premijera.

Ipak, sinoć, u još jednom obraćanju naciji, Vučić je otkrio da Siniša Mali neće biti premijer.

Upitan ko će biti novi ministri finansija i energetike, on je rekao da će o tome razmišljati mandatar, a da će on reći svoje mišljenje.

„Recimo, Siniša Mali je obavio odličan posao, može da bude dobar premijer za četiri godine, u nekoj budućoj vladi ako se bude i dalje pokazivao, dokazivao, radio vredno i dodatno se uozbiljio“, rekao je lider SNS za TV Pink.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za “Novu” da ne ume da analizira Vučićeve poteze, jer nisu mnogo relevantni sa apekta vođenja vlade.

„Imam utisak da je potpuno svejdeno ko je predsednik vlade. Mislim da samo on ima u glavi ko će biti premijer i da je to dosta iracionalna odluka. Verujem da je njemu svejedno ko će od svih tih ljudi da bude premijer. Ne vidim nijedan metodološki alat kako bih mogao da zaključim na osnovu čega je doneta odluka za mesto premijera“, navodi Popović.

Dragan Popović Foto;N1

On ne veruje da postoji više kandidata za premijersku funkciju.

“Mislim da on od starta zna ko će biti premijer. Znao je i pre izbora. To je deo igre gde on kao razmišlja i stavlja još jednu temu u javnost”, zaključuje Popović.

Stručnost Siniše Malog sve ove godine nije se dovodila u pitanje. Ipak, njegovu angažovanost u politici pratile su afere, počev od dovođenja u vezu sa rušenjem Savamale do plagiranja doktorata.

Ovih dana Mali se ponovo našao u središtu pažnje javnosti, a nakon što je podneo inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti akata Beogradskog univerziteta na osnovu kojih mu je poništena doktorska disertacija. Inicijativa Malog je usvojena, ali to ne znači da će automatski biti poništena odluka o poništenju doktorata. Ipak, šta god da se desi, to ne menja činjenicu da je utvrđeno da je on plagirao doktorsku disertaciju. O tome se Ustavni sud nije izjašnjavao.

To što je u vladi imao ministra sa plagiranim doktoratom, Vučiću nije smetalo. Govorio je da mu je “žao Siniše” i isticao da Mali “odlično radi svoj posao“, te da je „to ono što ga zanima“.

U čemu još, kako je rekao, Mali mora da se dokaže i u kojim segmentima je nije dovoljno ozbiljan, Vučić nije precizirao.

Lider SNS je otkrio da se izbor za mandatara suzio, te da je u igri ostalo dvoje ili troje. Iako je Mali važio za favorita za funkciju premijera, spekulisalo se da Vučić nije odustao ni od Ane Brnabić, koja je Vladu vodila od 2017. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, ona je glavni kandidat za funkciju predsednika Skupštine Srbije.

BONUS VIDEO Siniša Mali slagao o javnom dugu Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare