Viktor Orban, Peter Sijarto i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto saopštio je posle današnje posete Beogradu da je postignut dogovor da Mađarska Srbiji skladišti i isporučuje prirodni gas i ove godine.

Sigurno snabdevanje gasom Mađarske obezbeđuje tranzit preko Srbije, a mi pomažemo Srbiji tako što čuvamo nekoliko stotina miliona kubnih metara gasa u našim skladištima i prosleđujemo joj kada joj je potrebno, naveo je Sijarto na Fejsbuku, prenosi RTS.

Pored toga, dodao je, u toku su pripreme da se između Mađarske i Srbije udvostruči kapacitet prenosa električne energije, da bi se olakšala i ubrzala razmena struje između dve zemlje.

Sijarto je naveo da je strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije umnogome razlog zašto Mađarska može uspešno da se nosi s aktuelnim problemima i izazovima.

Ukazao je da su u pitanju ekonomski, bezbednosni i energetski izazovi u kojima se dve zemlje nesebično pomažu.

Naveo je i da je prošle godine dostignut rekord od šest milijardi evra trgovinske razmene dve zemlje, a osvrnuo se i na dobru saradnju sa Srbijom u sprečavanju ilegalnih migracija, rekavši da su na južnoj srpskoj granici stalno prisutni i kontingenti mađarskih policajaca.

BONUS VIDEO: Orban: Dok Mađarska ima gasa, imaće i Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar