Umesto dosadašnjeg premijera Vojvodine Igora Mirovića, nova predsednica pokrajinske Vlade najverovatnije će biti Dušanka Golubović, saznaje Nova. Ona je nekadašnja gradonačelnica Sombora i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, a prema saznanjima Nove, na novu fukciju dolazi kao kadar od ogromnog poverenja predsednika SNS Miloša Vučevića.

Nova je i ranije objavila da Igor Mirović, nekadašnji ministar privrede neće ponovo sesti u fotelju pokrajinskog premijera. Pominjao se Damir Zobenica, vodeći operativac SNS u Vojvodini, ali će najverovatnije izbor vrha SNS biti Dušanka Golubović.

Beograd 21.02.2020
Dusanka Golubovic, gradonacelnica sombora FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

U pitanju je bivša gradonačelnica Sombora, državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede i prva na listi SNS na pokrajinskim izborima održanim 17. decembra.

Kako Nova saznaje, lider Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević predložio je Golubović za novu premijerku u Vojvodini, koja će to mesto doći kao njegov kadar i osoba od poverenja.

Miloš Vučević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Iako je nepoznata široj javnosti, ona je svoju karijeru gradila kao gradonačelnica Sombora. U to vreme je kao aktivna članica SNS i prva žena Sombora na zvaničnom sajtu pozvala Somborce da izađu na izbore i da glasaju za tadašnjeg kandidata za predsednika države Aleksandra Vučića.

„Dušanka Golubović je u pozivu navela da je 2. april dan kada bi građani Sombora trebalo da pokažu „duh zajedništva i jedinstva i podrže predsedničkog kandidata kome i statističke prognoze daju najveće šanse za pobedu – Aleksandra Vučića“, navela je ona tada.

Transparentnost Srbija je navela je da je poziv gradonačelnice Sombora da se glasa za Vučića retko drastičan primer zloupotrebe javnih resursa za potrebe vođenja izborne kampanje i povrede člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Beograd 21.02.2020
Prezentacija i promocija publikacije, „Siva knjiga o zdravstvu“ u organizaciji nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), palata srbija
Dusanka Golubovic, gradonacelnica sombora
FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Nakon parlamentarnih izbora 2022. godine Golubović je postala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede.

Nakon decembarskih izbora 2023. godine, kratko se obratila i javnosti i u prepoznatljivom narativu aktuelne vlasti rekla da je do 2012. godine u Vojvodini bila upropašćena industrija, da je bilo uzurpirano zemljište, a da su pruge i putevi bili zapušteni.

 Mirović ispao iz trke za premijera, Zobenica nije želeo u fotelju u pokrajini

Mnoge je iznenadio podatak da Igor Mirović, dugogodišnji premijer Vojvodine nije na izbornoj listi SNS za pokrajinske izbore. Umesto njega listu je predao glavni operativac stranke u pokrajini Damir Zobenica, koji pripada drugoj struji u odnosu na Mirovića.

Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Bivši premijer godinama je bio oponent Milošu Vučeviću u Novom Sadu, a Zobenica predstavlja čoveka od najbližeg poverenja Vučevića, ali i predsednika države Aleksandra Vučića.

“Zobenica je uvek imao vodeću ulogu među naprednjacima u pokrajini jer je čovek od poverenja Vučića. Izuzetno je blizak njegovoj porodici i ima veliki kredit kod Vučića zbog dugogodišnjeg rada u stranci. Ako govorimo u SNS u Vojvodini, Zobeničina je poslednja reč za sve važne odluke”, objašnjava izvor Nove blizak SNS.

Pročitajte još:

Najpre je Danas objavio da je izostanak Mirovića sa pokrajinske liste mnoge iznenadio, ali za poznavaoce odnosa među SNS, to i nije bilo veliko iznenađenje jer je 2021. godine imao ozbiljan sukob sa tadašnjim gradonačelnikom SNS Milošem Vučevićem.

Kako je Vučević postao formalno najmoćniji čovek SNS, budući da je postao predsednik stranke, bilo je očigledno da će Mirović napustiti poziciju pokrajinskog premijera.

U poslednje vreme Mirović se sve češće pojavljuje u društvu predsednika države Aleksandra Vučića, zbog čega nije nemoguće da će fotelju u pokrajini zameniti nekom drugom, možda i značajnijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare