Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages

Nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu dodelila još jedan mandat SNS, na osnovu kojeg oni zajedno sa Ruskom strankom imaju većinu u Skupštini grada, opozicija je počela da se organizuje. Prema informacijama Nova.rs, očekuje se i dolazak opozicionih lidera u Nišu, u koji je već stigao predsednik Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije i poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević.

Prema informacijama Nova.rs, nakon poslednje odluke GIK-a očekuje se da će se opozicija organizovati oko daljih aktivnosti i preduzeti konkretne korake. Prema prvim informacijama, u grad na Nišavi je krenuo lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, a očekuje se dolazak još nekoliko lidera.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta kaže za Nova.rs da još uvek nije odlučeno ko će ići u Niš, ali da će sigurno biti sa kolegama iz opozicija u zajedničkoj borbi.

Reagovao je i poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević objavio je da će morati da se brani sloboda na ulicama Niša. Inače, Milivojević je takođe stigao u Niš.

„Izgleda da Aleksandar Vučić poziva celu Srbiju da branimo pobedu opozicije u Nišu. Moraćemo da branimo pobedu slobode na ulicama Niša“, objavio je na društvenoj mreži Iks.

Podsetimo, Gradska izborna komisija Grada Niša objavila je, na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta, da je lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila 44,31 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.

Prema objavljenim rezultatima, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova 3,88 odsto i dva mandata, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

Neposredno pre ove odluke Ipsos i CESID su objavili da na 100% uzorka SNS nema većinu i da imaju ukupno 29 mandata, što im nije bilo dovoljno da imaju većinu. Prema tom scenariju, SNS i Ruska stranka bi imali ukupno 30 odbornika, a za većinu je potreban 31 glas.

Ova odluke iz temelja je promenila odnos snaga u Nišu, budući da se računa da će Ruska stranka podržati SNS i tako obezbediti većinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare