Foto:shutterstock; shutterstock by Milan Rademakers; shutterstock by JackKPhoto;shutterstock by PICTOR PICTURES; shutterstock by V_E.

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je Moskvu da je uz pomoć državljana Srbije, Crne Gore i Belorusije pripremala državni udar u toj zemlji. Prema saznanjima Nova.rs, takve informacije su zvaničnim putem stigle i do sedišta Evropske unije, s druge strane Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Bezbednosno-informativna agencija ne odgovaraju na upite našeg portala vezano za ovaj slučaj.

Prema rečima izvora Nova.rs iz EU, utakmica između FK Partizan i FK Šerif, koja je na programu 16. februara, trebala samo da posluži kao pravan za organizatore državnog udara. Oni kažu da su delovi bezbednosnih struktura pomenutih država trebalo da se ubace među navijače i da nakon utakmice izazovu incidente. O svemu je najpre govorila Maja Sandu, predsednica Moldavije.

Ona je rekla da ovo nije prvi put da je Rusija pokazala nameru da destabilizuje državu koju vodi. Ona je navela da plan koji je, prema njenim rečima, izradila Rusija, predvideo sabotažu uz angažovanje lica sa vojnom obukom, a koja bi bili prerušeni u civile. Dodala je da je saznala da je njihov plan bio da napadnu vladine zgrade i uzmu taoce.

Maja Sandu Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

„Dokumenti dobijeni od naših ukrajinskih partnera otkrivaju lokacije i logističke aspekte organizacije ovog subverzivnog čina. Plan uključuje i korišćenje stranaca u vršenju nasilnih radnji. Na primer, primljena dokumenta sadrže uputstva za državljane Rusije, Belorusije, Srbije, i Crne Gore o tome kako da pređu u Moldaviju“, rekla je Sandu.

Kako je Srbija upletena u priču

U ponedeljak je objavljeno da je srpskim državljanima, koji su došli na gledaju utakmicu Partizana i Šerifa zabranjen ulazak u Moldaviju, a potom je stigla odluka tamošnjeg saveza da se meč odigra bez prisustva publike. Obrazloženje koje je usledilo bilo zabrinjavajuće – strah moldavskih vlasti o eventualnog državnog udara.

Pročitajte još...

Izvori našeg portala ističu da je vest iz Moldavije privukla veliku pažnju unutar EU i da su tamošnji zvaničnici već počeli da razmenjuju informacije sa predstavnicima ove države. Oni su naveli da su i zvaničnim putem dobili informacije koje je javnosti saopštila predsednica Sandu i napominju da su delovi bezbednosnih struktura Srbije, Belorusije i Crne Gore, bliske Rusiji, učestvovale u planiranju incidenata.

Portal Nova.rs obratio se ovim povodom Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, s pitanjem da li su im predstavnici Moldavije pojasnili da li imaju ikakve dokaze za subverzivne akcije koje su navodno planirali navijači, a identična pitanja uputili smo i Bezbednosnoj-informativnoj agenciji (BIA), ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. Dopis je upućen i ambasadi Moldavije u Bukureštu, ali ni oni nisu odgovorili na naša pitanja.

Dačić razgovarao sa kolegom iz Moldavije: Ukrajinska tajna služba javila Moldavcima da navijači Partizana planiraju subverziju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Moldavije Nikuom Popeskuom, istakao da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti naših građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji, kako je izjavila moldavska predsednica Maja Sandu.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Ministar Dačić je istakao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, te zato tražimo od moldavskih državnih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave našim bezbednosnim službama, saopšteno je iz MSP.

„Srbija i traži sve informacije o tome kako bi sprečila da bilo ko iz Srbije učestvuje u oružanim i nasilnim akcijama bilo gde u svetu, što je strogo kažnjivo po našem zakonu“, navedeno je u saopštenju.

Ministar Popesku je rekao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih sve proveravaju, navodeći da dosad nije bilo takvih primera uključenosti građana Srbije, kao i da će sve informacije razmenjivati naše bezbednosne službe.

Dvojica ministara su se saglasili da treba uložiti maksimum napora da ne dođe do narušavanja dobrih i prijateljskih odnosa Srbije i Moldavije, te da treba sprečiti sve negativne posledice ovih dezinformacija, uključujući i sve što se dešava vezano za odigravanje fudbalske utakmice FK Šerif – FK Partizan, navedeno je u saopštenju.

Reagovao Abazović, a Rusija demantovala da je planirala da organizuje državni udar

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da nema informacije o tome što je predsednica Moldavije Maja Sandu rekla da su pojedinci iz Crne Gore, za potrebe Rusije, pokušali državni udar u toj zemlji, prenela Pobjeda.

„Video sam izjavu moldavske predsednice. Sreo sam je lično u Davosu. Pokušacemo da stupimo u kontakt s njenim kabinetom u cilju dodatnih pojašnjenja, a ako treba da rade službe… Ako imaju informacije o tome, više smo nego raspoloženi da čujemo. Za sada nemam specijalne informacije osim iz medija“, rekao je Abazović.

Foto: gov.me

On je dodao da takve izjave ne treba vezivati za politiku Vlade i države, već da ako postoje, radi se o neodgovornim pojedincima.

„Nekako mi je to grubo zvučalo što sam pročitao jer se stvara utisak da Crna Gora učestvuje u problemima koje postoje u Moldaviji. Imamo mi preko glave svojih problema“, naveo je Abazović.

Agencija RIA Novosti objavila je reakciju zvanične Moskve koja je odbacila navode da je nemarava da izvrši državni udar u Moldaviji.

“Moskva odlučno odbacuje insinuacije o navodnom pokušaju Rusije da se meša u unutrašnje stvari Moldavije i podriva situaciju u ovoj zemli i poziva Kišinjev da ne podleže provokacijama i da se rukovodi interesima građana”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Bonus video: Moldavija određuje sudbinu Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare