Navijači Partizana
Foto: Screenshot Instagram Partizan.net

Krenuli su da gledaju svoj Partizan, a onda je usledila tortura. Potrajalo je to čitavu noć, da bi u zoru deo navijača bio deportovan (druga opcija je bila da provedu na terminalu četiri dana). Šta se tačno desilo na aerodromu u Kišnjevu?

Grupi od dvanaest navijača beogradskih crno-belih, među kojima su i četiri devojke, zabranjen je ulazak u Moldaviju u koju su se uputili da bi pratili meč Partizana i moldavskog Šerifa.

PROČITAJTE JOŠ

Meč je na programu u četvrtak od 21h, a ova grupa partizanovaca uputila se nekoliko dana pre važnog evropskog meča da bi obišli Kišinjev. Podsećamo, UEFA je predstojeći meč pomerila iz Tiraspolja u Kišinjev upravo iz razloga što je oblast Pridnestrovlje u kojoj se Šerif nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

Državljanima Republike Srbije (ukupno 12 ljudi) među kojima su i četiri devojke je nakon pet sati pakla zabranjen ulaz u Republiku Moldaviju, javlili su izvori bliski klubu.

Kako se navodi u objavi na Instagramu, razlog zaustavljanja te grupe je taj što su u pitanju “Srbi” i navijači Partizana. Zarobljenim ljudima je pretilo da ostanu četiri dana na Terminalu, a na kraju su o svom trošku napustili ovu državu.

Ipak, čim su sleteli u prestonicu Moldavije počeli su problemi. Kako su prišli pasoškoj kontroli jednog po jednog srpskog državljanina policija je odvojila u stranu i od njih su zahtevali da tu sačekaju. Nakon sat vremena čekanja objašnjeno im je da ne mogu da uđu u zemlju zbog trenutne situacije u državi i zato što su Srbi, koji su trenutno izgleda nepoželjni u Moldaviji, kao i da će morati da napuste teritoriju ove zemlje.

Razgovori su trajali čitave noći reagovao je FK Partizan, kao i FK Šerif, čak se i predsednik moldavskog kluba koji se potrudio da dobije garancije za ulazak partizanovaca, ali ništa nije moglo da odobrovolji moldavsku policiju i da dozvoli ulazak grupi navijača.

Onda su prebačeni u deo aerodroma koji je predviđen za deportaciju.

„Nakon pet sati u kojima smo tretirani na vrlo grub način, uz veoma jasno naglašenu diskriminaciju od strane granične službe Republike Moldavije, suočavamo se sa četvorodnevnim boravkom u odeljku za deportaciju dok čekamo povratni let u petak. Razloge za deportaciju je teško razumeti, ali svode se na to da smo Srbi i navijači i da nam iz tog razloga nije dozvoljen ulaz. Oduzeti su nam pasoši i predati dokumenti na moldavskom jeziku koje traže da potpišemo. Došli smo samo sa jednim ciljem, a to je da podržimo Partizan u najvažnijoj evropskoj utakmici. Na kraju smo se suočavali sa podrugljivim komentarima poput: ‘ako Putin sutra pošalje raketu, poginućete ovde!? Zašto da poginete ovde? Poginite u svojoj zemlji’. Čekamo pomoć iz Srbije i nadamo se da će situacija što pre biti rešena. Ponavljam, samo želimo da u četvrtak uveče podržimo naš Partizan“, kaže iz Moldavije Mirjana Radosavljević, 26-godišnja devojka iz Beograda.

Moldavija je odbila da plati troškove deportacije, a partizanovci odbijaju da potpišu bilo kakav dokument jer nijedan zakon nisu prekršili. Iščekivali su pomoć i reakciju države Srbije i Ministarstva spoljnih poslova. Ono što dodatno brine je otvoreno pitanje kakvi problemi se mogu očekivati u narednim danima kada se očekuje dolazak većeg broja navijača, ali i same delegacije FK Partizan, pisao je Ognjen Radosavljević sa stranice „Partizan.net“.

Epilog je najgori mogući. Cele noći su navijači pokušavali da reše situaciju, a onda je deo deportovanih navijača morao da prvim jutarnjim letom napusti Moldaviju. Kupili su karte o sopstvenom trošku po paprenim cenama i napustili Moldaviju.

Dva sata nakon ponoći je svima uručena zvanična zabrana ulaska, pa je nakon konsultacija sa konzulom i ambasadorom u Rumuniji odlučeno da se više ne čeka na pomoć koja nije stigla. Drugi deo navijača će napustiti Moldaviju posle 14.00 letom za Bukurešt, takođe o sopstvenom trošku.

BONUS VIDEO Bakljada navijača Partizana pred početak derbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare