Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stari dvor, građevina u kojoj u kojoj je danas skupština grada Beograda, proglašena je spomenikom kulture 1983. godine. Danas se na njoj obavljaju radovi, za koje izvor portala Nova.rs tvrdi da ne postoje odgovarajuće dozvole. S druge strane, nadležni ne odgovaraju na pitanja ko je dao saglasnost da se zgrada pod zaštitom države renovira.

Čuveni Stari dvor sagrađen je između 1881. i 1884. godine, prema projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog, kao privatna i službena rezidencija Milana Obrenovića, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građevina je, kako je vreme prolazilo, pretrpela promene u izgledu, da bi 1983. godine bila proglašena spomenikom kulture.

Prema Zakonu, kulturno dobro je građevinsko-arhitektonski objekat od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja.

Takođe, Zakon o kulturnim dobrima kaže i da lica koja upravljaju kulturnim dobrom ne smeju da “raskopavaju, ruše, prepravljaju, preziđuju, prerađuju ili vrše bilo kakve radove koji mogu narušiti svojstva kulturnog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti nadležnog organa”.

PROČITAJTE JOŠ

Kad su u pitanju kazne, Zakonom je definsisano da će se „novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 dinara kazniti za prekršaj ustanova, preduzeće, druga organizacija i drugo pravno lice“ ako prekrši član 32 ovog zakona, odnosno ako raskopava, ruši, prepravlja i vrše ostale radove bez saglasnosti nadležnog organa.

Da li postoje potrebne dozvole za izvođenje radova?

Redakcija portala pokušala je da dobije odgovor na ovo pitanje na više različitih adresa. Obratili smo se sekretaru za opšte poslove Beograda Dejanu Kesaru, direktorki Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Oliveri Vučković, sekretarki za urbanizam i građevinske poslove Bojani Radaković i gradonačelniku Aleksandru Šapiću.

Međutim, niko od njih nije želeo da priča za Nova.rs na ovu temu. Štaviše, jedina koja nam je SMS porukom odgovorila bila je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Olivera Vučković, koja nas je uputila na Beoinfo. U Beoinfu takođe nije bilo reakcije na naše informacije.

Ostali – ni mukajet.

BONUS VIDEO Na mestu ubistva kralja planiraju spomenik drugom kralju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare