Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je da ta zemlja očekuje da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovode sve obaveze iz Osnovnog sporazuma iz februara 2023. godine, kao i njegovog aneksa, Ohridskog sporazuma.

Portparol američke ambasade rekao je za portal Koha ditore da su SAD više puta ponovile da smatraju da su Osnovni sporazum i implementacioni aneks pravno obavezujući i za Kosovo i za Srbiju.

„Razočarani smo zbog nedostatka napretka ili političke volje i sa Kosova i sa Srbije da se krene napred u primeni sporazuma. Stav SAD je dosledan i jasan – očekujemo da Srbija i Kosovo u potpunosti sprovode sve obaveze iz Osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa, i to sa posvećenošću i hitnošću“, kazao je portparol ambasade.

Za Kosovo, kako je dodao, to znači hitan napredak u ispunjavanju dugogodišnje obaveze sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ambasada SAD zatražila je i saradnju u vezi sa primenom nove uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja se odnosi na zabranu upotrebe dinara kao platežnog sredstva, „kako bi se minimizirao negativan efekat na srpsku manjinsku zajednicu na Kosovu“.

„Osnovni sporazum suštinski repozicionira odnos između dve države, na bolje, i olakšao bi svakodnevni život građanima obe države u mnogim aspektima. Ovo je jedini način da Kosovo napreduje na svom evropskom i evroatlantskom putu, što snažno podržavamo. Nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da izbegavaju jednostrane akcije koje eskaliraju tenzije“, naveo je portparol ambasade SAD.

I ambasada Nemačke na Kosovu je saopštila da je „za žaljenje“ što je došlo do veoma ograničenog napretka ka primeni Osnovnog sporazuma i aneksa o primeni.

Šef Odeljenja za kulturu, medije i komunikacije u nemačkoj ambasadi Kristijan Bočer je za Koha ditore rekao da Kosovo treba da osnuje Zajednicu.

„Kosovo bi trebalo da napravi sledeći korak osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Štaviše, treba izbegavati bilo kakvu eskalaciju na severu. Važno je približiti se srpskoj zajednici na Kosovu i uključiti je u procese.

Bočer je kritikovao i „ishitrenu primenu uredbe CBK“, koja se odnosi na srpski dinar.

„Ono što trenutno vidimo sa brzopletom implementacijom uredbe CBK-a je suprotno od inkluzivnog upravljanja. S obzirom na to da su i predsednik Vučić i premijer Kurti usmeno prihvatili sporazum i njegovu primenu pred visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom, smatramo da je predmetni sporazum pravno obavezujući“, rekao je on.

Dodao je da Nemačka nastavlja da podržava sve aspekte koji će biti dobri za Kosovo, ali i za Srbiju i ceo region, „jer će značajno ubrzati put obe zemlje ka željenom članstvu u EU“.

***

BONUS VIDEO – O sudbini dinara na Kosovu odlučuje Brisel: Redovi za srpkom valutom u Kosovskoj Mitrovici sve duži

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar