Foto: Twiter/Miroslav Lajčak

U toku je nova runda dijaloga Beograd-Priština u Briselu. Kako saznaje N1, u toku je sastanak na nivou finansijskih eksperata tri strane, kojim posreduje Miroslav Lajčak.

Dijalog je počeo bilateralnim sastankom direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom. Potom je usledio sastanak kosovske delegacije sa Lajčakom, piše N1. 

Tema današnje runde dijaloga je regulisanje dinarskog platnog prometa na Kosovu.

U beogradskoj delegaciji su predstavnici Ministarstva finansija i Banke Poštanska štedionica, kao i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi nije došao u Brisel jer ukidanje dinara za njega nije tema dijaloga. Umesto njega došli su predstavnici Centralne banke Kosova, koji najavljuju 10 mera koje treba da pomognu da se prođe kroz period za primenu odluke o dinaru.

Podsećamo, portpartolka Evropske unije Nabila Masrali izjavila je u ponedeljak da su i Beograd i Priština potvrdili učešće na današnjoj rundi dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prema njenim rečima, razgovaraće se o uredbi Centralne banke Kosova o gotovinskom plaćanju.

U ponedeljak je i Centralna banka Kosova (CBK) potvrdila da će njeni predstavnici učestvovati na sastanku. CBK je navela da je pre izvesnog vremena izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je pre nekoliko dana izjavio da ni on, ni neko od njegovih saradnika u okviru pregovaračkog tima Kosova neće učestvovati na sastanku u Briselu, jer, kako je kazao, „dinar nije tema pregovaračkog procesa“.

Beograd je potvrdio da će Srbiju predstavljati šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Petar Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar