Prošle nedelje građani Srbije čuli su za novu članicu SANU, Nataliju Naročnickaju, koja je uz vrlo kontroverzne stavove postala deo ove institucije. Zbog njenih stavova deo javnosti je bio šokiran što je postala deo odabranog društva, a samo sedam dana kasnije njene pozdrave iz Srbije čuo je i predsednik Rusije Vladimir Putin. Istoričarka mu se divila, a prenela je i navodne pozdrave od Srba koji su praktično rekli da samo gledaju u Putina.

Naročnickaja se obratila Putinu i poslala vrlo jasnu poruku da „Srbi sa velikom nadom gledaju na Rusiju“, te navela da Srbi na očekuju na on skrene sa „pravom puta“

“Vladimire Vladimiroviču, upravo sam, baš juče, doletela iz Srbije, gde sam govorila pred skupštinom SANU, u kojoj su me pre godinu dana izabrala za inostranog člana. Imala sam mnogo sastanaka i javnih nastupa“, rekla u svom uvodu istoričarka Naročnjicka, nakon čega je usledio ključan deo govora:

“Kada biste znali kako Srbi sada sa nadom gledaju na Rusiju, kako očekuju da Rusije ne skrene sa ovog puta, da ne pristane na kompromise, da iždrži do kraja u ovom egzistencijajnom sukobu – u sukobu ne samo oko Ukrajine, već u sudaru različitih projekata budućnosti čovečanstva, posebno hrišćanskog sveta”, rekla je ona.

Navela je da “mi čuvamo tradicionalne vrednosti, ali se ne vraćamo u srednji vek”.

„Prenosim vam divljenje srpskog naroda, srpskih akademika, sedokosih naučnika, koji su preživeli otimanje Kosova, raspad Jugoslavije, sve, sve, sve. Srbi su mi rekli da vam se duboko poklonim, rekli su da više nema države, rukovodstva i lidera sa takom neviđenom nacionalnom državnom voljom. Molimo se za Vas i Vašu odlučnost zajedno sa Srbima“, poručila je jasno ona.

Putin ostao nem na pozdrave iz Beograda

Iako se očekivalo da će Putin na velike pohvale iz Beograda i podilaženje barem reći hvala ili nešto slično, odgovor je otišao u sasvim drugom smeru. Putin je govorio o sistemu obrazovanja u Rusiji, na tome šta treba učiti decu od malih nogu, ali „ni traga, ni glasa“ od pozdrava Beogradu.

Nismo čuli ono čuveno „spasiba“ koje smo čuli kod Hrama Svetog Save, što je svakako određena poruka koju je Putin poslao.

Zbog čega je Naročnickaja kontroverzna i šta je govorila u SANU?

Podsetimo, javnost je nedavno bila iznenađena kada je čula da je ruska istoričarka i stručnjak za međunarodne odnose Natalija Naročnicka postala inostrani član SANU. Prošle nedelje održala je i pristupnu besedu, gde je rekla da Evropa gubi svoju ulogu i suverenitet postajući instrument u rukama američke dominacije I poništava hrišćanske korene.

Kako je rekla u besedi, proširenje NATO do granica Rusije, oduzimanje Kosova Srbiji i apetiti Istanbula da „opet postane Visoka porta“, pretvaranje Ukrajine u instrument kojim se Anglosaksonci služe u opštem ratu protiv Rusije i da sve to izgleda kao izvršavanje „odloženih planova“.

Ona je dodala da je kriza Evropske unije neminovna i da za hrišćanske vrednosti nije bilo mesta u Ustavu EU.

Istakla je da je Zapad u srpskoj nacionalnoj ideji okupljanja svih Srba u jednu državu video „zaveru“ još od „Načertanija“ Ilije Garašanina i da su zavet Cara Lazara, pravoslavna civilizacija i sržavnost Srbije neprihvatljivi za libertarijansku doktrinu briselske elite.

„Istorija ruskom svetu i srpskom narodu dodeljuje ulogu zaštitnika zajedničkog evropskog duhovnog nasleđa“, poručila je u besedi Naročnicka.

Bonus video: Vladimir Kostić o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare