Foto:Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia/Vesna Lalić/Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska istoričarka, politikolog i stručnjak za međunarodne odnose Natalija Naročnicka održala je pristupnu besedu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u kojoj je rekla da Evropa gubi svoju ulogu i suverenitet postajući instrument u rukama američke dominacije i poništava sopstvene hrišćanske korene.

Ona je postala inostrani član SANU, a njen prijem je predložilo odeljenje istorijskih nauka i istaknuto je da je ona jedna opd najistaknutijih savremenih ruskih istoričarki i jedan od stubova današnje istorijske zajednice.

Kako je rekla, proširenje NATO do granica Rusije, oduzimanje Kosova Srbiji i apetiti Istanbula da „opet postane Visoka porta“, pretvaranje Ukrajine u instrument kojim se Anglosaksonci služe u opštem ratu protiv Rusije i da sve to izgleda kao izvršavanje „odloženih planova“.

Ona je ocenila da zapadna civilizacija teži da proguta sve, da se radi na fragmentaciji slovenskih naroda i da se u novoj fazi slovenstvo uvlači u evroatlantski svet i da je za slovenske narode pripremljena uloga „mrtvog eksponata u etnografskom muzeju“.

„Primer Rusije je poučan – lak i velika zemlja sa njenim resursima i nuklearnim oružjem može biti prevarena i pokradena. Pogaženi su sva ‘sveta načela’ zapadne civilizacije – sporazumi i dogovori, pravne norme, principi na kojima je Evropa stotinu godina mamila nezapadni svet“, rekla je Naročnicka.

Foto:Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Ona je dodala da je kriza Evropske unije neminovna i da za hrišćanske vrednosti nije bilo mesta u Ustavu EU.

Istakla je da je Zapad u srpskoj nacionalnoj ideji okupljanja svih Srba u jednu državu video „zaveru“ još od „Načertanija“ Ilije Garašanina i da su zavet Cara Lazara, pravoslavna civilizacija i sržavnost Srbije neprihvatljivi za libertarijansku doktrinu briselske elite.

„Istorija ruskom svetu i srpskom narodu dodeljuje ulogu zaštitnika zajedničkog evropskog duhovnog nasleđa“, poručila je Naročnicka.

Bonus video: Nobelovac član SANU: Austrijski fizičar Anton Cajlinger ostvario veliki uspeh

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare