Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić da posle sinoćnjeg obraćanja Aleksandra Vučića nismo dobili veliko pojašnjenje novog evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova, već dodatnu dramatizaciju cele situacije. Smatra da srpska vlast na čelu sa Vučićem ništa nije učinila da prevenira sadašnju situaciju i pritiske koje Srbija trpi po pitanju Kosova, već je samo sve prihvatala

Na optužbe Vučića da je prethodna vlast izgubila Kosovo, misleći na Tadićevu administraciju, odgovara kontraoptužbom – da su još potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 1999. izgubljene nadležnosti države na Kosovu, a da su Dačić i Vučić Briselskim sporazumom „skršili poslednju tačku našeg otpora kada je u pitanju sever i pregovarački proces“, piše N1. 

„Ja u svom mandatu nisam želeo da dam te institucije koje su nam ostale na severu, jer sam se vodio devizom – nećemo dozvoliti da izgubimo u miru ono što makar nismo u ratu, a ova vlast Vučićeva je prihvatila i to – da izgubimo u miru i to što nismo u ratu prihvatanjem Briselskog sporazuma, kada je prihvaćen pravni sistem nezavisnog Kosova na čitavoj teritoriji. Vučić tezom da smo mi 2008, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, predali Kosovo, ili mišljenje Međunarodnog suda pravde, čini jednu blasfemičnu radnju, uspostavlja jednu novu istorijsku laž i falsifikat istorije bez premca. To je bestidno činiti. Oni su ga izgubili, ako ga je iko izgubio. Ali ja sam u situaciji da budem krajnje istorijski objektivan. Kosovo je suštinski mnogo više izgubljeno pre Miloševića, kada su Srbi napuštali kosovo, kada nije nalaženo rešenje u vreme bivše Jugoslavije, kada nije bilo aktivne politike, već se Srbija samo pasivno ponašala i posledica toga je ovo danas“, ocenjuje Tadić u Novom danu na TV N1.

Pročitajte još:

Ističe da se „nijedna normalna zemlja ne odriče svojih suštinskih interesa na bilo kom delu svoje teritorije“.

„Ako ste spremni da se odreknete jednog dela svoje teritorije, drugi će pročitati da ćete biti spremni da se odreknete i drugih delova“, dodaje.

Navodi da je on za kompromis i podseća da je 2011. predložio plan u četiri tačke u okolnostima kada niko nije hteo podelu Kosova.

„To je plan u kome nema priznanje, u kome Srbija ima suštinsku autonomiju na severu i zajednicu srpskih opština na jugu, izdvajanje crkava i manastira iz jurisdikcije Kosova, i imovinu koja je garantovana i bezebdnost građana, da vidimo šta je srpsko, a šta nije srpsko u takvim okolnostima – čist kompromis“, ocenjuje.

Dodaje da je albanska strana počela da prihvata delove tog predloga, naročito kada su u pitanju crkve i manastiri, „ja sam predložio zapadnim zemljama da izađemo javno u pregovarački proces, oni su rekli da sačekamo ishod izbora, naravno, ja sam ih izgubio, a onda je naprednjačka vlast prihvatila Briselski sporazum i skršila poslednju tačku našeg otpora kada je u pitanju sever i pregovarački proces“.

O ulozi opozicije i najavi Vučića da će narednih dana detalje razgovora sa svetskom petorkom i novom predlogu za rešavanje Kosova predstaviti šefovima poslaničkih krugova u Skupštini, kaže da mnogi u opoziciji ne razumeju pitanje Kosova.

Za lidera Stranke slobode i stranke Dragana Đilasa je kazao da „nema pojma šta je Kosovo“.

„Nema sposobnost da razume šta je politika i šta je Kosovo, ali ima novac i medijsku moć da sebe promoviše i uđe u parlament“, navodi.

Celo gostovanje Borisa Tadića pogledajte na N1.

Bonus video: Boris Tadić o novoj Vučićevoj ostavci i „ili-ili“ situaciji za Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare