Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, saopšteno je večeras iz njenog kabineta.

Osmani je izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova zakazala danas, posle konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK),

„Zadužuje se CIK da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi“, navedeno je u odluci predsednice Kosova.

Osmani je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u ovom izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava glasa.

Opštine sa srskom većinom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sever Kosova Nenada Đurića.

Institucije su nakon toga napustili i poslanici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na severu Kosova.

BONUS VIDEO – Rakić: Nijedno Vučićevo rešenje za Kosovo nam nije prihvatljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar