Vjosa Osmani
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Vanredni lokalni izbori u četiri opštine na Severu Kosova najverovatnije će se održati 18. decembra, najavila je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani, a nakon konsultacija sa predstavnicima političkih partija.

Vjosa Osmani uputila je prošle nedelje poziv za sastanak političkim strankama, a s ciljem konsultacija, odnosno određivanja datuma vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu.

Poziv je stigao nakon što su prošle nedelje Srbi sa Severa Kosova masovno napustili kosovske institucije uključujući policiju, sudstvo, opštine i vladu, i postavili dva uslova Prištini za povratak – ukidanje odluke o tablicama i formiranje ZSO.

Priština nije odgovorila na uslove bivših predstavnika Srba sa Severa, već je najavila lokalne izbore, a upravo zbog toga što su ostavke dali i gradonačelnici S. Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, prenosi KoSSev.

Kako prenose prištinski mediji, današnjem sastanku sa kosovskom predsednicom prisustvovali su Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba, Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke, Duda Balje iz SDU, Emilja Redžepi iz NDS, Eljbert Krasnići iz IRDK i Faton Peci iz Liste Guxo.

Pojedini prištinski mediji prenose da sastanku nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste, kao i AAK Ramuša Haradinaja.

Nakon završenog sastanka, Osmani je kao mogući datum izbora označila 18. decembar.

Kazala je da je ovaj datum dogovoren i sa političkim subjektima koji su učestvovali na sastanku.

„Od svih partija koje su bile prisutne tražila sam mišljenje za 18. decembar, druga opcija je 11. decembar. Prema svemu sudeći, biće 18. decembra, čim dobijemo mišljenje za pripremu izbora. Na sastanku su iznete i druge zabrinutosti. Kao predsednica trudiću se da obezbedim sigurnost građanima“, izjavila je Osmani, prenosi prištinska Koha.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, a moraju se održati 30 dana, odnosno, najkasnije 45 dana od raspuštanja.

Vanredne izbore na Kosovu je izazvala nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala upravo izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu.

BONUS VIDEO – Rakić: Nijedno Vučićevo rešenje za Kosovo nam nije prihvatljivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar