Princ Filip Karađorđević na grobu svog dede Kralja Petra II Foto:Kabinet NJKV Princa Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

Princ – Naslednik Filip Karađorđević posetio je danas grob svog dede, kralja Petra Drugog, u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu, dan uoči obeležavanja stogodišnjice njegovog rođenja.

On je nakon polaganja cveća i paljenja sveća kazao da se oseća ponosno i ispunjeno, zbog povratka u Srbiju, gde mu se rodio sin Stefan, prvi nakon svog pradede Kralja Petra II, koji je rođen u Beogradu, čime je, kako je rekao, ispunio želju generacija Karađorđevića, a posebno želju njegovog dede, blaženopočivšeg Kralja Petra II.

Princ Filip Karađorđević na grobu svog dede Kralja Petra II Foto:Kabinet NJKV Princa Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

Saopštenje Princa Filipa prenosimo u celosti:

“Sutra se navršava 100 godina od rođenja mog dede Kralja Petra II Karađorđevića.

Prvi Karađorđević rođen da bude Kralj, u prestonom Beogradu, to je postao sa samo 11 godina, pošto mu je otac, Viteški kralj Aleksandar, stradao na dužnosti od ruku nacista i fašista.

Prekinutog detinjstva, u svetu politike, intriga i svetskih neprilika, želeo je da bude dorastao očevom delu. Sa samo 17 godina, preuzeo je kraljevsku vlast u najtežem trenutku. Na njegovo kraljevstvo udarili su nacisti i fašisti sa svih strana, primoravajući ga da se povuče i privremeno napusti otadžbinu, kao što je to urađeno u Prvom svetskom ratu. Međutim, bez obzira na sve napore koje je ulagao, svetske neprilike onemogućile su njegov povratak.

Prvi rođen u svojoj zemlji, bez strepnje da će postati emigrant, kao što su svi pre njega bili, ipak je to postao i ostaće upamćen kao takav, Kralj bez kraljevstva i krune, u egzilu. Do smrti je sanjao trenutak kada će se vratiti u rodni Beograd, ali taj trenutak nije dočekao. Želju Kralja Petra II da počiva na Oplencu, mnogo decenija nakon njegove smrti, ispunio je Kraljev sin, a moj otac, Prestolonaslednik Aleksandar II, 26. maja 2013. godine.

Princ Filip Karađorđević na grobu svog dede Kralja Petra II Foto:Kabinet NJKV Princa Naslednika Filipa/Služba za saradnju sa medijima

Odajući mu počast, danas uoči stogodišnjice njegovog rođenja, osećam se ponosno i ispunjeno, jer sam se vratio u našu Srbiju, gde se rodio moj sin Stefan, prvi nakon svog pradede Kralja Petra II, koji je rođen u Beogradu, i srećan sam što će rasti u Srbiji među svojim narodom i svojim precima, čime će ispuniti želju generacija Karađorđevića, a posebno želju mog dede, blaženopočivšeg Kralja Petra II”, navodi se u saopštenju Princa Filipa Karađorđevića.

***

BONUS VIDEO: „Na skriveno te vodim mesto“: Ovo selo je bilo omiljeno mesto srednjevekovnih srpskih kraljica i princeza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar