Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Eko straža je danas saopštila da je četvoro njihovih aktivista i članova imalo pretres stanova u poslednjih nekoliko sati.

Kako se navodi u objavi, pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) su došli sa nalozima za pretres.

Eko-straža je navela da je naloge izdao javni tužilac, a osnova je, kako ističe, krivično delo nasilno rušenje ustavnog poretka.

„Svo četvoro su pozvani na informativni razgovor od strane priladnika UKP-a. Marko Kovačević je pokupljen prvi, on je zvanično prijavio protest 10. avgusta u Beogradu, inače je koordinator najveće akcije čišćenja Srbije – Zavrni Rukave“, navodi se u objavi.

View this post on Instagram

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

„Ivan Jagić je osoba čija je supruga iz Novog Zelanda bila govornik jednog od protesta za bezopasan vazduh, Petar Jeftić je osoba koja se bavi programiranjem i čak nema veze sa protestima, a Aleksandra Bulatović je naučni saradnik i doktor prava. Svo četvoro su roditelji male dece“, dodaje se u objavi.

Inače, policija je izvršila pretres stana i aktivistkinji Zorani Crnojević iz Vršca i tom prilikom joj oduzela telefon, a tu informaciju je podelila na društvenoj mreži Fejsbuk.

Šta se desilo, aktivistkinja je nešto kasnije napisala na Fejsbuku.

„Samo hrabro, ovo je čisto rutinsko zastrašivanje ( čujem da je više aktivista uznemiravano danas). Znamo da smo na pravoj strani istorije i da se borimo za bolje društvo legitimnim sredstvima pobune, te udar na pojedince neće uticati na sve one koje veže zajednička ideja o demokratski uređenoj pravnoj državi i zdravoj životnoj sredini. Čuvajte se međusobno, imamo samo jedni druge“, poručila je ona.

***

BONUS VIDEO – Ko „plaća“ proteste?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare